ULCERUL – CAUZE

  Ulcerul – cauze și diagnostic

Ce este ulcerul?

Ulcerațiile gastrice sau duodenale reprezintă procese inflamate, delimitate ale mucoasei din stomac sau a duodenului. Sunt întotdeauna însoțite de o pierdere a substanței din țesut, care se descompune prin ulcerații. Ulcerațiile gastrice se numesc în termen științific ulkus ventriculi, iar ulcerațiile duodenale, ulkus duodeni – descrise deseori împreună ca ulcerații. Dacă ulcerațiile continuă să apară de-a lungul anilor, avem de-a face cu un ulcer recurent. Ulcerul gastric (ulkus ventriculi) este mai rar decât cel duodenal, ulkus duodeni.

Ulcerațiile gastrice se înregistrează cu aceeași frecvență atât în rândul femeilor cât și al bărbaților, iar cel duodenal este de 3,5% mai frecvent în rândul bărbaților. Valoarea maximă a frecvenței de îmbolnăvire din punct de vedere al vârstei este de 60-65 de ani și 75-80 de ani pentru ulkus duodeni. Atunci când rudele apropiate (copii, părinți, bunici) suferă de ulcer sau au grupa de sânge zero, riscul de îmbolnăvire pentru ambele forme crește cu 1,5%. Ulcerul gastric reprezintă un defect al mucoasei care ajunge până în straturile mai adânci ale peretelui stomacal și este descris ca un ulcer al cărui diametru depășește trei centimetri. Dintr-o inflamare a mucoasei gastrice de câteva săptămâni, luni sau ani, care reprezintă așa numitele gastrite cronice, se pot forma ulcerații.

Ulcer – cauze

Potrivit părerilor mai vechi, boala s-ar datora unei dezechilibru între factorii agresivi (care atacă mucoasa) și cei defensivi (care protejează mucoasa). Această înțelegere a bolii trebuie completată cu un factor semnificativ: în anii recenți, s-a descoperit că bacteria Helicobacter pylori s-ar face vinovată de apariția ulcerațiilor.

Circa 60% din populația globului este purtătoare a agentului patogen Helicobacter pylori în mucoasa gastrică. Avem de-a face cu o bacterie care formează enzime care participă în distrugerea celulară a mucoasei gastrice. Aceste ulcerații pot apărea izolat sau multiplu. Un alt factor declanșator important îl reprezintă stresul psihosocial. Sistemul nervos vegetativ este supraexcitat și formează mecanisme agresive care prin influențe biochimice încă neclarificate conduc la creșterea producției de suc gastric.

Însă aceste mecanisme agresive devin eficiente numai în anumite condiții ereditare. S-ar părea că inclusiv personalitatea joacă un rol major în formarea ulcerului. Astfel, stresul psiho-social și contextul nu sunt sigurii factori determinanți, ci și modul în care combatem stresul în funcție de personalitate: pacienții care suferă de ulcer suferă de sentimente de vină, frustrări și stări conflictuale permanente. Mecanismele care provoacă apariția ulcerului depind de o multitudine de factori.

În cazul ulcerului gastric, pe lângă factorii biochimici și mecanismele defectelor de reacție ai secreției acidului clorhidric, s-ar părea că joacă un rol important și consumul de medicamente analgezice și alcoolul. În cazul ulcerului duodenal s-ar părea că sunt implicate tulburările sistemului circulator ca urmare a unei activități anormale a nervilor vaselor. Pur statistic, grupa de sânge zero pare să apară mai frecvent în rândul celor care suferă de ulcer. S-ar putea că lipsa unor substanțe active specifice celorlalte grupe de sânge reprezintă un factor determinant.

Un lucru este clar: ulcerul gastric și cel duodenal este în creștere în rândul locuitorilor țărilor dezvoltate. Stilul de viață modern, problemele fizice și emoționale joacă și ele cu siguranță un rol. În plus, particularitățile legate de contextul fiecărui individ sunt și ele importante. Persoanele sensibile, nervoase, cu o constituție longilină sunt mai predispuse îmbolnăvirii. S-ar părea că aceste ulcerații se formează și ca urmare a unei digestii defectuoase în peretele stomacului respectiv cel duodenal și a enzimelor de digestie prezente în sucurile de digestie. Printre factorii care cresc riscul îmbolnăvirii se numără:

  • Consumul de alimente contaminate cu bacteria helicobacter pylori
  • Consumul de apă contaminată cu bacteria helicobater pylori
  • Vârsta înaintată
  • Boli autoimune (glanda tiroidă)
  • Boli cronice care necesită administrarea regulată și pe termen lung de tablete analgezice și/sau cortizon
  • Consumul exagerat de alcool, nicotină, cofeină cresc suplimentar riscul îmbolnăvirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *