Nici măcar curățenia și ordinea exterioară nu garantează absența microbilor, bacteriilor patogene și ciupercilor. Mai ales când vine vorba de suprafețe, mobilier și accesorii care se află în bucătărie. Chestia este că bucătăria este una dintre cele mai favorabile condiții pentru viața și dezvoltarea agenților patogeni.
Acest lucru este facilitat de prezența resturilor alimentare, grăsimilor și umidității ridicate. În același timp, există locuri și obiecte care se murdăresc cel mai mult. Acestea sunt adesea trecute cu vederea în timpul curățării regulate. Astăzi vom vorbi despre cele mai murdare locuri din bucătărie. Precum și despre modalitățile de curățare a acestora pentru a evita acumularea de bacterii.
BUCĂTĂRIA ESTE UN LOC PERICULOS DIN PUNCT DE VEDERE AL BACTERIILOR CARE BÂNTUIE ACOLO
Un microbiolog de la Universitatea Americană, Charles Gerb, a efectuat cercetări și a clasat cele mai poluate locuri din orice spațiu de locuit.
Interesant este că lista includea 7 articole de uz casnic, dintre care 4 se aflau în bucătărie : un fund de tăiat din lemn, un burete pentru spălarea vaselor, un coș de gunoi cu resturi de mâncare, o mașină de spălat vase.
De asemenea, ar trebui să evidențiem separat frigiderul, cuptorul cu microunde și alte aparate electrocasnice mari pe suprafața cărora se poate acumula praf și diferiți contaminanți. Ștergeți-vă aparatele săptămânal și nu uitați să aspirați și fundul și spatele. Astfel, puteți scăpa de acumularea de resturile alimentare. Aceștia sunt „magneți” periculoși nu numai pentru bacterii, ci și pentru insecte.
În continuare, vom vorbi mai detaliat despre toate punctele fierbinți din bucătărie și vă vom spune cum să obțineți o curățenie perfectă.
1. BUTOANE, MÂNERE, TOUCH-PAD-URI
Fiecare aparat din bucătărie este echipat cu butoane și mânere pe care le atingi de fiecare dată când folosești aceste dispozitive. Poate fi o supapă de gaz pe plită, senzori pe cuptorul cu microunde, o ușă a frigiderului, un mâner de dulap de bucătărie, o pârghie pe un prăjitor de pâine. Este important să vă amintiți să spălați și să ștergeți aceste suprafețe zilnic, mai ales dacă le atingeți în timp ce gătiți sau pregătiți carnea crudă, pește sau produse lactate. Pentru curățare, folosiți dezinfectanți speciali, șervețele, prosoape de hârtie.
2. LAVOARUL
Este ciudat, dar în ciuda faptului că prin chiuvetă trece multă apă curată și aceasta este cea pe care o folosim pentru a îndepărta contaminanții de pe alte suprafețe, chiuveta în sine este un habitat de reproducere a unui număr mare de microorganisme patogene. Fisurile și locurile greu accesibile sunt deosebit de vulnerabile, cum ar fi locul în care chiuveta se conectează la blat, lângă scurgere și în jurul dopului de gunoi. Pentru a minimiza șansa acumulării de bacterii periculoase, se recomandă să igienizați chiuveta după fiecare pregătire a mesei sau spălat vase.
Nu uitați de supapele de la robinet, precum și de blatul, care se învecinează cu chiuveta. Pentru curățare, ar trebui să utilizați produse speciale de curățare, care includ dezinfectanți. Acest lucru nu numai că va îndepărta placa murdară, ci va ucide și toți microbii. Se recomandă să ștergeți blatul și robinetul cu un prosop de hârtie.
3. BUREȚII ȘI PERIILE PENTRU SPĂLAREA VASELOR
Bureții de spălat vase din celuloză, periile, prosoapele de pânză – toate acestea sunt un loc minunat în care pot trăi bacteriile. Dacă nu le speli, dezinfectezi și le schimbi la timp, acestea pot deveni cel mai periculos loc din apartament. Pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi, este necesar să speli bureții și periile în apă fierbinte cu detergent după fiecare spălare a vaselor. Pentru a simplifica sarcina, poți curăța peria în mașina de spălat vase și poți încălzi bureții în cuptorul cu microunde.
Și nu uitați – chiar și cu cea mai amănunțită îngrijire, buretele de bucătărie trebuie schimbat la fiecare două săptămâni.
Bine de știut: conform oamenilor de știință germani care au studiat buretele de bucătărie, aproximativ 45 de miliarde de bacterii trăiesc pe fiecare centimetru pătrat al acestui accesoriu de bucătărie. Printre acestea se numără microorganisme atât de periculoase precum salmonella, care este agentul cauzal al infecțiilor intestinale.
4. FRIGIDERUL
Totul este deja clar despre mâner și panoul tactil al frigiderului. În acest paragraf, vorbim despre suprafața interioară a unității, pereți, rafturi și sertare. Este o greșeală să crezi că bacteriile, virușii și ciupercile nu trăiesc la temperaturi scăzute. În condițiile frigiderului, procesele de creștere și dezvoltare încetinesc, dar nu se opresc.
Dacă depozitezi legumele și fructele nespălate în frigider, pentru a le păstra proaspete mai mult timp, nu uita să golești cât mai des sertarele în care au fost depozitate. O atenție deosebită trebuie acordată cărnii și peștelui crud. Dacă au fost refrigerate, după ce le-ai îndepărtat, ștergeți bine rafturile, verificând marginile și laturile unde s-ar putea să se fi acumulat lichidul vărsat.
Urmele de lactate ar trebui, de asemenea, curățate imediat, deoarece acesta este un teren de reproducere excelent pentru bacterii.
Bine de știut: chiar și produsele introduse într-un frigider în ambalajul original pot fi periculoase, deoarece pot fi contaminate în timpul producției, în timpul transportului, într-un depozit, pe raftul unui magazin.
Pentru ca frigiderul să nu se transforme într-un focar de „spirite rele”, este necesar să scoateți în mod regulat, cel puțin o dată pe lună, sertarele și rafturile din frigider, să le spălați cu detergent sub jet de apă caldă. Uscați bine apoi cu prosoape de hârtie. Între curățarea generală, curățați imediat toate scurgerile și resturile cu un burete curat și cu detergent sau șervețel dezinfectant.
5. FUND DE TĂIAT
Un fund de tăiat este convenabil și practic. Dar el creează condiții ideale pentru dezvoltarea microorganismelor dăunătoare, mai ales când vine vorba de plăci de lemn. Reziduurile alimentare se pot acumula în colțuri minuscule, crăpături, tăieturi care apar după prima utilizare. Prin urmare, experții recomandă să aveți cel puțin două plăci de tăiat în bucătărie: pentru carne și pentru fructe și legume. Această abordare va reduce șansa de contaminare încrucișată în timpul preparării alimentelor. Pentru a vă păstra placa în siguranță cât mai mult timp posibil, spălați-o în apă fierbinte și detergent după fiecare utilizare. Apoi ștergeți cu un prosop de hârtie. Nu lăsați placa să se usuce singură, deoarece microorganismele preferă umezeala.
Notă: Pentru o întreținere ușoară, alegeți plăci de tăiat care pot fi spălate în mașina de spălat vase.
6. MICI ELECTROCASNICE, DESCHIZĂTORI DE CONSERVE, USTENSILE DE MĂSURAT
Chiar și apa curată care este păstrată în condiții calde și întunecate pentru perioade lungi de timp, cum ar fi o cafetieră, devine un loc ideal pentru creșterea bacteriilor și mucegaiului. Prin urmare, nu uitați să curățați și să uscați aparatele mici de fiecare dată când le folosiți. Cel puțin o dată pe săptămână, ar trebui să dezasamblați și să curățați temeinic părțile sale în mașina de spălat vase. De asemenea, nu uitați de cuțitele de conserve, lingurile de măsurat și bolurile. Se spală și se usucă după fiecare utilizare. Curățați și dezinfectați temeinic cel puțin o dată la două săptămâni.
7. STICLELE DE APĂ PENTRU SPORT, LUNCH BOX-URI, PLASE DE CUMPĂRĂTURI
De fiecare dată când reutilizați o ustensilă sau o pungă de cumpărături fără o curățare adecvată, creșteți șansa de contaminare încrucișată cu bacterii. Prin urmare, nu fiți leneși în fiecare zi după utilizare, clătiți bine lunch box-urile sub jet de apă fierbinte cu detergent și apoi ștergeți-le. O procedură similară ar trebui făcută cu o sticlă de apă. Folosiți o perie la spălare pentru a îndepărta posibila placă de pe pereți. Înainte de spălare, asigurați-vă că acordați atenție etichetei și temperaturii maxime admise.
Notă: folosiți pungi diferite pentru diferite produse: una pentru detergenți, alta pentru fructe și legume, a treia pentru carne și pește crud și a patra pentru produse de panificație și produse ambalate.
8. BLATURI
Păstrați suprafețele din bucătărie în siguranță. Nu puneți pe ele un telefon mobil, portofel, chei, geantă de cumpărături sau laptop. Aceste lucruri sunt, de asemenea, periculoase, deoarece acumulează o mulțime de bacterii pe suprafața lor.
Pentru a vă menține blatul curat și în siguranță, dezinfectați suprafața zilnic cu o cârpă curată sau prosoape de hârtie folosind un spray dezinfectant. Evitați să folosiți scule de bucătărie și alte materiale poroase, deoarece ele însele pot fi purtătoare de agenți patogeni. Cel puțin o dată pe săptămână, șterge blatul în colțuri. Intră sub electrocasnicele mici și mari, îndepărtează murdăria din locurile greu accesibile. Crede-mă, nici nu vrei să-ți imaginezi ce se ascunde în cele mai secretoase locuri ale bucătăriei tale.
9. RECIPIENTELE UNDE SE PĂSTREAZĂ SAREA ȘI PIPERUL
Și, în sfârșit, încă un loc destul de murdar, care pentru multe gospodine pare neevident. Acestea sunt recipientele pentru sare, piper, borcane pentru diverse condimente. și multe altele. Deseori folosim aceste accesorii de bucătărie în procesul de gătit, astfel încât acestea se murdăresc rapid. Ștergeți suprafața de sare, piper și borcane folosite zilnic sau imediat după gătit cu șervețele dezinfectante.
Acum știi exact unde te așteaptă pericolul maxim în bucătărie și cum să previi dezvoltarea lui. Sunteți de acord că nu este nimic dificil în menținerea curățeniei ? Regula principală este îngrijirea zilnică, dezinfecția, curățarea și înlocuirea la timp a ustensilelor de bucătărie. Sănătatea tuturor membrilor familiei este în mâinile tale!