Viktor Orbán și Aleksandar Vučić sunt în plin proces de formare a unei noi alianțe militare, în contextul în care Croația, Albania și Kosovo au semnat un pact trilateral de apărare, inițiativă care a stârnit deja tensiuni diplomatice în regiune.
Memorandumul semnat recent între cele trei țări vizează creșterea cooperării în domeniul apărării, prin instruire comună, interoperabilitate și sprijin reciproc pentru integrarea euro-atlantică. Deși oficialii din Croația, Albania și Kosovo insistă că acordul este defensiv și are ca scop consolidarea stabilității regionale, acesta a fost interpretat de Serbia ca o încălcare a unui acord subregional din 1996 privind controlul armelor și o potențială destabilizare a regiunii.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a reacționat vehement la această inițiativă, descriind-o drept „începutul unei curse a înarmării” și acuzând semnatarii pactului de lipsă de transparență. Vučić a subliniat, de asemenea, că NATO ar fi fost probabil ținută în afacerea acestui acord și a cerut explicații din partea Albaniei și Croației, criticând includerea Kosovo, pe care Serbia nu îl recunoaște.
Pe de altă parte, Serbia și Ungaria au avansat în discuțiile pentru un acord militar bilateral, despre care oficialii sârbi spun că va întări independența Serbiei și va consolida relațiile bilaterale între cele două state. Ministrul de externe al Serbiei, Marko Đurić, a descris acest pact ca o „evoluție pozitivă” pentru securitatea regională.
Aceste noi inițiative fac parte dintr-o dinamică geopolitică mai largă în Balcani, iar unii experți avertizează că ele ar putea alimenta o cursă a înarmării, având potențialul de a destabiliza și mai mult situația din regiune.