Temerile de recesiune pot fi supraevaluate, dar nu nefondate

După ce a suferit cea mai mare scădere procentuală din istorie în sesiunea de luni (4.451,28 puncte sau 12%), indicele de referință Nikkei 225 din Tokyo a închis în creștere cu 10,23% în sesiunea de marți.

Această sesiune a fost susținută de știrea despre o întâlnire de urgență între Banca Japoniei și Ministerul Finanțelor, programată pentru marți după-amiază.

Înseamnă asta că criza s-a încheiat?

Istoric, unele dintre cele mai mari creșteri procentuale dintr-o singură zi ale indicilor bursieri au avut loc în timpul piețelor în scădere. De exemplu, pe 13 octombrie 2008, în timpul crizei financiare globale, indicele S&P 500 a crescut cu 11,58% într-o singură zi.

Frica scade pe Wall Street

Investitorii au fost într-o dispoziție mult mai bună miercuri decât la începutul săptămânii.

VIX, cunoscut drept barometrul fricii de pe Wall Street, a scăzut la aproximativ 24 miercuri după-amiază. Măsura a explodat peste 65 la un moment dat luni, pe măsură ce traderii se temeau de o posibilă încetinire economică în SUA.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că investitorii nu își fac griji.

Nivelul actual al VIX se învârte în jurul acelorași niveluri la care se tranzacționa vineri, când raportul slab privind locurile de muncă din iulie a început să scadă acțiunile înainte de a culmina în prăbușirea piețelor globale de luni.

Indicele Fear & Greed al CNN a crescut, dar a rămas pe teritoriul „fricii extreme”.

Temerile de recesiune pot fi supraevaluate, dar nu nefondate

Economia SUA a petrecut trei ani sfidând așteptările. A ieșit din șocul pandemic mai rapid și mai puternic decât și-au imaginat mulți experți. S-a dovedit rezistent atât în ​​fața inflației, cât și a ratelor mai mari ale dobânzilor pe care Rezerva Federală a folosit-o pentru a o combate.

Perspectiva pe care mulți prognozori o considerau cândva iminentă – o recesiune – arăta din ce în ce mai mult ca o alarmă falsă.

Până acum.

Un raport de locuri de muncă neașteptat de slab de vineri – care arată angajări mai lente în iulie și o creștere surprinzătoare a șomajului – a declanșat vânzări pe piața de valori, investitorii fiind îngrijorați că, până la urmă, ar putea avea loc o recesiune economică.

Până luni, această scădere s-a transformat într-un picaj, piețele financiare s-au prăbușit în întreaga lume.

Economiștii de la Goldman Sachs au declarat în weekend că văd o șansă de 25% de recesiune

Unii economiști au declarat că investitorii au reacționat exagerat la un raport slab, dar departe de a fi catastrofal, întrucât mulți indicatori arată că economia este pe un fundament solid.

Însă, au existat și motive de îngrijorare.

Istoric, creșterile șomajului precum cea din iulie – rata șomajului a crescut la 4,3%, cel mai ridicat nivel din 2021 – au fost un indicator sigur al unei recesiuni. Și chiar fără acest precedent, au existat dovezi că piața muncii se înrăutățește.

„Încă de înainte de raportul privind ocuparea forței de muncă, se vedeau unele semne reale de înmuiere pe piața muncii”, a declarat Jay Bryson, economist șef la Wells Fargo, pentru New York Times.

Bryson încă se așteaptă la o „aterizare ușoară”, în care inflația se răcește fără o încetinire economică generalizată.

Dar șansele unui rezultat mai dureros au crescut. Și alți prognozați au spus același lucru: Economiștii de la Goldman Sachs au declarat în weekend că văd o șansă de 25% de recesiune în următorul an, față de 15% înainte de ultimul set de date economice.

Mai important decât predicțiile în sine – care, până la urmă, s-au dovedit în repetate rânduri a fi nesigure – sunt factorii care le stau la bază.

Economia americană nu mai are rezervele de putere care au ajutat-o să treacă prin turbulențele recente. Familiile nu mai au o rezervă de numerar acumulată în timpul pandemiei sau o cerere închisă pentru a o cheltui. Firmele nu mai au un volum de muncă de completat sau rafturi de reaprovizionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *