sursa foto: shutterstock.com
Propunerea președintelui american Donald Trump de a impune tarife de 25% pentru importurile din Uniunea Europeană ar putea afecta negativ perspectivele de creștere economică în Europa Centrală, amplificând provocările fiscale deja existente, avertizează analiștii agenției de evaluare S&P Global Ratings.
Anunțul a fost făcut săptămâna trecută, iar administrația americană a declarat că va impune, în curând, tarife pe produsele din UE. În replică, Comisia Europeană a afirmat că va reacționa „decisiv și imediat” la orice bariere impuse comerțului liber.
Deși expunerea directă a Europei Centrale și de Est pe piața din SUA este limitată, analiștii de la S&P estimează că perspectivele de creștere economică ar putea fi afectate prin intermediul sectorului auto din Germania. „Acest lucru este valabil în special pentru Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și România”, afirmă analiștii, citând datele Reuters. Exporturile de mașini și echipamente de transport către Germania reprezintă mai mult de o zecime din exporturile totale ale acestor țări.
În ceea ce privește România, comerțul exterior joacă un rol semnificativ în economia sa, cu o pondere de 39% în PIB, mai mică decât media Uniunii Europene. Alte state din Europa Centrală, precum Slovacia (92%) și Cehia (69%), sunt mult mai dependente de comerțul exterior.
Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală, este considerată mai puțin expusă impactului negativ al tarifelor americane, datorită unei dependențe mai mici de exporturile de automobile, unei piețe interne mari și atragerii unor fonduri europene substanțiale.
Potrivit analistului Capital Economics, Nicholas Farr, tarifele americane de 25% ar putea reduce creșterea economică în Europa Centrală cu 0,5%, o lovitură mai mare decât se estima anterior, având în vedere un scenariu cu tarife mai mici. Acest impact ar putea complica revenirea economică în regiune, unde creșterea economică s-a încetinit din cauza inflației ridicate și a dificultăților economice din Germania, un important partener comercial.
În plus, analiștii de la S&P subliniază că scăderea cererii chineze pentru automobilele germane ar putea avea un efect mult mai mare asupra creșterii economice în Europa Centrală decât tarifele americane, menționând companiile Volkswagen, Mercedes și BMW, care au vândut aproximativ o treime din producția lor în China, comparativ cu doar 10-15% în SUA.
„O creștere economică mai mică în țările din CEE ar agrava provocările fiscale existente, care au fost de mult timp un risc semnificativ în regiune”, afirmă analiștii de la S&P Global. Comisia Europeană a început deja proceduri disciplinare împotriva a șapte state membre UE pentru deficitele lor fiscale mari înregistrate anul trecut, printre care se află Ungaria, Polonia și Slovacia, în timp ce România a înregistrat cel mai mare deficit fiscal din blocul comunitar.