Miercuri, la inițiativa Republicanilor, Senatul a adoptat un proiect de lege care va pune capăt urgenței naționale Covid-19 declarată de președintele de atunci, Donald Trump, la 13 martie 2020, și continuată de actualul președinte, Joe Biden.
În timpul administrației Trump, pentru a călători în SUA un cetățean străin avea nevoie doar de un test PCR, dar președintele Biden a decis, la scurt timp după preluarea mandatului, să extindă restricțiile și să impună, la început, vaccin anti-Covid și test PCR pentru turiștii străini – măsură ce a afectat semnificativ turismul în Statele Unite ale Americii. Anual, aproape 80 de milioane de străini vizitează SUA.
În februarie, Partidul Republican a votat eliminarea cerinței vaccinului pentru accesul în SUA, la pachet cu încetarea stării de urgență națională Covid-19 la nivel federal. Măsura a fost adoptată cu un vot de 227-201, în mare parte pe linie de partid. Șapte democrați s-au alăturat republicanilor care au votat în favoarea legii.
La acest moment, SUA sunt singura țară care mai impune această restricție de intrare pe teritoriul său.
Votul de miercuri vine în urma altor două eforturi de succes conduse de republicani pentru aprobarea legislației care anulează politicile administrației Biden.
Când va intra în vigoare măsura
Un oficial de la Casa Albă a declarat că, deși președintele „se opune cu tărie” acestui proiect de lege, administrația deja pune capăt stării de urgență până la 11 mai, data anunțată anterior. Este posibil ca președintele Biden să adopte proiectul în lege mai devreme de această dată.
Cu toate acestea, a precizat oficialul, dacă Senatul a adoptat măsura și aceasta va ajunge pe biroul lui Biden, „acesta o va semna, iar administrația va continua să lucreze cu agențiile pentru a pune capăt urgenței naționale cu cât mai mult timp înainte pentru americanii care ar putea fi afectați”.
Casa Albă a declarat în ianuarie că Biden „se opune cu fermitate” rezoluției republicane de a pune capăt urgenței Covid-19, potrivit declarației sale privind politica administrației, dar nu a amenințat cu un veto.
„Această regulă nu este în concordanță cu restul lumii”, a declarat în timpul dezbaterii reprezentantul Brett Guthrie (R-KY), președintele subcomisiei pentru sănătate din cadrul Comisia pentru Energie și Comerț al Camerei Reprezentanților.
Eliminarea cerinței „va alinia Statele Unite cu restul Americii de Nord în ceea ce privește politica de vaccinare împotriva COVID-19 pentru persoanele care vin în țară și va recunoaște că COVID-19 este o endemie – și nu o pandemie”, a spus Guthrie.