Spaniolii stau cu vinurile nevândute în crame: zeci de milioane de hectolitri nu au cumpărători. Sectorul vitivinicol din Spania traversează o situație de criză în acest sezon, cauzată, pe de o parte, de un volum mare de stocuri în crame, iar pe de altă parte, de scăderea consumului pe piața internă și la export. Producătorii se tem că un nou sezon cu producții medii cuprinse între 40 și 42 de milioane de hectolitri va agrava și mai mult situația actuală de stocuri mult peste cerere.
Se cer măsuri pentru a evita această situație, cum ar fi distilarea pentru alcool, reducerea randamentelor sau recoltarea în verde. Sezonul trecut, de exemplu, a arătat că, în ciuda secetei, cu aproximativ 40% dintr-o suprafață de 940.000 de hectare irigate, producția a rămas stabilă.
Spaniolii stau cu vinurile nevândute în crame
Potrivit datelor gestionate de administrație, stocurile la începutul acestui an se situau la aproximativ 52 de milioane de hectolitri, o cifră similară cu cea din sezoanele precedente. Sectorul este preocupat în mod fundamental de scăderea cererii, atât pe piața externă, cât și pe cea internă.
Pe partea de export, potrivit datelor Observatorului spaniol al piețelor vitivinicole, vânzările au scăzut anul trecut cu 9%, la mai puțin de 21 de milioane de hectolitri, deși veniturile au crescut la 3.000 de milioane de hectolitri. O cifră care, totuși, este departe de cele 12 miliarde de euro ale exporturilor franceze sau de cele 7 miliarde de euro ale exporturilor italiene cu volume de vânzări mai mici.
Pe piața internă, vânzările de vinuri și-au continuat căderea liberă, de la 11 milioane de hectolitri între 2019 și 2020, înainte de pandemie, la 9,6 milioane de hectolitri în prezent, în pofida redresării vânzărilor în sectorul restaurantelor.
Criza economică, alături de alegerea altor băuturi în perioadele cu temperaturi mai ridicate, sunt estimate a fi unele dintre motivele creșterii volumului de stocuri în cramele care intenționează deja să își reducă achizițiile de struguri în acest an, ceea ce va influența prețul strugurilor.
Cererea începe să devină mai mare la vinul alb
Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în mod tradițional în unele comunități autonome cu producții mari și randamente ridicate, cum ar fi Castilla La Mancha sau Extremadura, unde distilarea era principala piață de desfacere, problema stocurilor ridicate s-a extins acum, printre altele, la două denumiri foarte importante, cum ar fi Rueda la alb și Rioja la roșu, dar nu și Ribera del Duero, deși cu două rădăcini foarte diferite.
În Rueda, denumirea își plătește propriul succes în vânzarea de vinuri albe, cu o creștere a suprafeței în ultimul deceniu de la mai puțin de 14.000 la aproximativ 21.000 de hectare, cu o comercializare care a crescut de la 50 la 110 milioane de sticle, cu o producție de struguri care a trecut de la 70 la 170 de milioane de kilograme, expansiune pe care a încercat să o taie cu o reducere a randamentelor în ultimii ani.
În Rioja, cu o suprafață stabilizată de aproximativ 66.000 de hectare, problema este marcată, printre altele, de scăderea cererii de vinuri roșii și de ajustarea exporturilor.