Spania și Statele Unite au semnat reînnoirea Acordului de Cooperare Științifică care permite NASA să folosească Stația de urmărire din Robledo de Chavela pentru încă 15 ani. Cu această nouă versiune, aspectele funcționării practice a stației sunt îmbunătățite și este încorporată Agenția Spațială Spaniolă.
Documentul, care reflectă decenii de colaborare între ambele țări, a fost semnat de secretarul de stat pentru Afaceri Externe și Globale, Diego Martínez Belío, și de ambasadorul Statelor Unite în Spania, Julissa Reynoso.
Evenimentul, desfășurat la Centrul de vizitatori al Complexului de comunicații în spațiul profund (DSCC) din Robledo de Chavela, a inclus intervenția inițială a ministrului apărării, Margarita Robles, care a fost însoțită de șefa Departamentului Știință, Inovare și Universități, Diana Morant. , și de către reprezentantul principal al NASA, Kenneth D. Bowersox.
Ministrul Robles a subliniat că acest acord este o altă manifestare a „relației magnifice” care există între Spania și Statele Unite, precum și o dovadă a importanței „pe care guvernul nostru o acordă spațiului”.
„Spania se va angaja ferm în acest acord. Vă puteți baza pe noi și pe Ministerul Apărării”, a adăugat Robles, care a subliniat, de asemenea, marea muncă desfășurată de Institutul Național de Tehnici Aerospațiale (INTA), fundamentală în strânsă colaborare cu NASA pentru operarea și întreținerea dotărilor stației.
60-a aniversareÎn octombrie se vor împlini 60 de ani de la primul acord de cooperare științifică între Spania și Statele Unite pentru a oferi NASA anumite terenuri și drepturi de trecere în municipalitățile Robledo de Chavela și Las Navas del Rey, din Madrid.
Spania și Statele Unite și-au demonstrat astăzi încrederea reciprocă și disponibilitatea de a continua să lucreze împreună în domenii la fel de relevante precum știința și cercetarea spațială.
Stația Robledo de Chavela este integrată într-o rețea globală de trei stații NASA echidistante cunoscute sub numele de Deep Space Network (DSN), împreună cu cele din California și Canberra (Australia), și are o importanță deosebită pentru explorarea spațiului.
Colaborarea Ministerului Apărării, prin INTA, a fost apreciată în nenumărate rânduri de managerii superiori ai NASA, precum în premiul acordat în 2020 pentru performanța excepțională a stației în timpul pandemiei de Covid-19, sau recunoașterea specială sprijin pentru misiunea Artemis I în 2023.