Sute de adolescenți au declarat pentru BBC că sunt îngrijorați de infracțiunile cu cuțitul în viața lor de zi cu zi.
Într-un sondaj realizat în rândul a 2.000 de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, aproape jumătate (46%) au declarat că sunt îngrijorați de infracțiunile cu cuțitul în zona lor locală și 31% în școala lor.
În cadrul sondajului, adolescenții au fost întrebați, de asemenea, despre sănătatea lor mintală și bunăstarea lor, despre siguranța online și despre utilizarea telefoanelor mobile, 23% dintre ei fiind de acord că smartphone-urile ar trebui interzise pentru cei sub 16 ani. Mai mult de o treime dintre respondenți au spus că ar trebui interzise rețelele de socializare pentru tinerii sub 16 ani.
Compania de sondaje Survation a realizat sondajul online pentru BBC Radio 5 Live și BBC Bitesize, în cadrul căruia 1.000 de adolescenți și 1.000 de fete din Marea Britanie au fost întrebați despre experiențele lor.
Pentru Josh, în vârstă de 17 ani, din Hull, infracțiunile cu cuțitul sunt un subiect despre care crede că oamenii nu vor să vorbească.
„Nu se întâmplă prea des, dar toată lumea știe că există. Cred că oamenii se străduiesc să accepte posibilitatea de a ieși în oraș și de a fi înjunghiați.”
McKenzie are 16 ani și se află în ultima săptămână de școală. El spune că adolescenții trebuie să fie atenți. „Poți să dai colțul și cineva ar putea sări afară”.
Impactul infracțiunilor cu cuțitul este un lucru pe care Nikita Kanda îl înțelege prea bine. În iunie 2022, fratele ei Ronan, în vârstă de 16 ani, a fost înjunghiat mortal în apropierea casei sale, în Wolverhampton.
Ronan, care nu avea nicio implicare cu cuțite și bande, a fost ucis într-un caz de confuzie de identitate.
Nikita face acum campanie pe tema infracțiunilor cu cuțite. Ea spune că este bine că tot mai mulți adolescenți devin conștienți de această problemă.
„Se poate întâmpla oricui”, a declarat ea pentru BBC. „Înainte ca acest lucru să se întâmple în familia noastră, eram foarte mulțumiți de crimele cu cuțit, vedeam la știri și poate treceam pe lângă ele și nu ne gândeam de două ori la ele, pentru că nu te gândești niciodată că vei fi tu.”
Siguranța online
Sondajul sugerează că din ce în ce mai mulți adolescenți trimit mesaje online unor persoane necunoscute. Anul acesta, 37% dintre adolescenți au declarat că au făcut acest lucru, cu 6% mai mult decât anul trecut.
Outkast Panda Crew organizează grupuri pentru tineri pentru a le oferi noi abilități în domenii precum mecanica. Hannah, din Bridlington, merge acolo și pentru a socializa și a cunoaște alți tineri.
Ea spune că este mai ușor să îți faci noi prieteni online, motiv pentru care uneori trimite mesaje unor persoane pe care nu le cunoaște.
„Îți faci un profil pentru ca oamenii să te cunoască puțin, iar apoi încep să te adauge și îți faci prieteni. Mama mea este de acord cu asta. Îmi spune doar să fiu atentă.”
Ellis, care are 18 ani, a adăugat: „Sunt pe o aplicație de prieteni, dar sunt foarte atentă cu ceea ce fac. Nu am întotdeauna încredere în oamenii de pe ele.”
Adolescenții au vorbit, de asemenea, despre modalitățile de a se proteja de conținutul online dăunător.
În cadrul sondajului nostru, 82% dintre respondenți au declarat că sunt de acord cu filtrele care să împiedice algoritmii să difuzeze imagini dăunătoare. Iar 86% au fost de părere că societățile de social media ar trebui să fie mai proactive în eliminarea conținutului.
Două treimi (67%) au spus că sunt de acord cu efectuarea de către companiile de tehnologie a unor verificări de identificare a vârstei și 80% au spus că ar trebui să existe funcții de căutare pe internet mai sigure.
Ofcom a publicat recent peste 40 de orientări pe care consideră că site-urile și aplicațiile ar trebui să le urmeze pentru a menține siguranța copiilor pe internet.
McKenzie a declarat că a eliminat setările de confidențialitate de la vârsta de 16 ani. „Ar trebui să existe o limită de vârstă pentru toate aplicațiile”.
Sănătate mintală și bunăstare
Sondajul i-a întrebat pe adolescenți și despre alte aspecte, inclusiv despre sănătatea mintală și imaginea corporală.
Mai mult de un sfert (28%) dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au declarat că au apelat la ajutor profesional pentru sănătatea și bunăstarea lor mintală.
În cazul respondenților mai în vârstă, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, 41% au declarat că s-au înscris la o sală de sport pentru a-și schimba aspectul corpului, iar o treime din acest grup de vârstă a declarat că a restricționat ceea ce mănâncă.
Medicul generalist și militant pentru bunăstare, Dr. Radha Modgil, este co-prezentatorul noului podcast World of Wellbeing pe Bitesize Study Support și BBC Sounds, unde discută subiecte, inclusiv stima de sine, cu Ami Charlize, un TikToker de 16 ani.
Dr. Radha a spus că tinerii se confruntă cu multe provocări și presiuni, inclusiv obținerea unor note bune la examene, trăind la înălțimea așteptărilor celorlalți și în jurul imaginii corporale.
„Este esențial să îi sprijinim, încurajându-i să își observe sentimentele, să se simtă confortabil vorbind despre gândurile și emoțiile lor, să le oferim serviciile și sprijinul de care au nevoie și să ne asigurăm că îi ajutăm să învețe strategii eficiente și practice pe care le pot folosi în fiecare zi pentru bunăstarea lor mentală și emoțională”, a adăugat ea.
Partea bună a lucrurilor este că 71% dintre cei de la școală sau de la facultate au spus că le-a plăcut. De asemenea, s-a înregistrat o creștere a numărului de adolescenți care se simt bine în legătură cu ceea ce îi așteaptă – trei sferturi (75%) au declarat că se simt bine în legătură cu viitorul lor, în creștere cu 9% față de anul trecut.
Dacă ați fost afectat de oricare dintre problemele menționate în acest articol, pe site-ul BBC Action Line sunt disponibile detalii despre organizațiile care vă pot oferi ajutor și sprijin.