Secretarul american al Sănătății și Serviciilor Sociale a subliniat importanța vaccinării, afirmând că vaccinurile protejează nu doar fiecare copil împotriva rujeolei, dar și contribuie la crearea unei imunități colective, esențială pentru protejarea celor care nu pot fi vaccinați din motive medicale. Declarația a venit în contextul unui deces recent înregistrat în Statele Unite, primul asociat rujeolei în ultimul deceniu. Acesta este un semnal de alarmă, având în vedere că rata de vaccinare este scăzută și există un risc crescut de îmbolnăvire.
Robert F. Kennedy Jr., cunoscut pentru pozițiile sale împotriva vaccinării, a schimbat tonul și a publicat un editorial în Fox News, în care îndeamnă la vaccinare, susținând că vaccinurile sunt esențiale nu doar pentru protecția personală, dar și pentru imunitatea colectivă. În statul Texas, au fost raportate cel puțin 146 de cazuri de rujeolă și un deces, după ce boala fusese considerată eradicată pentru mai mulți ani.
În România, pericolul rămâne mare din cauza unei rate scăzute de vaccinare, în ciuda epidemiei de rujeolă din ultimii doi ani. Au fost înregistrate peste 28.000 de cazuri și 24 de decese, majoritatea dintre victime fiind copii care nu fuseseră vaccinați. Specialiștii, precum medicul primar pediatru Mihai Craiu, subliniază că vaccinarea nu trebuie să fie 100% obligatorie, dar atingerea unui prag minim de acoperire vaccinală este crucială pentru protejarea celor vulnerabili.
În România, vaccinarea împotriva rujeolei se face cu două doze – prima la 12 luni și a doua la 5 ani. Cu toate acestea, statistica recentă arată o acoperire vaccinală scăzută, cu mai puțin de 70% din copiii de 5 ani care au primit ambele doze. Rujeola poate cauza complicații grave, cum ar fi pneumonia sau encefalita rujeolică, iar prevenirea este cea mai eficientă metodă de protecție, așa cum afirmă Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș.
În prezent, copiii și pacienții cu transplant medular beneficiază de vaccin gratuit împotriva rujeolei în România.