Protestele din Anglia au creat tensiune și temeri și în rândul comunității de români din Regat. În funcție de orașul în care locuiesc, oamenii spun că le este teamă să iasă seara din case ori să folosească mijloacele de transport în comun.
Unii evită să vorbească în românește în zonele în care au avut loc proteste anti-migranți.
Violențele din Anglia au dat peste cap și viața multor români din Regat. Aflați la mijloc între protestele activiștilor de extremă-dreaptă și manifestațiile anti-rasism, unii români se tem să mai iasă seară pe stradă. Iată ce povesteşte Simona, asistentă-șefă într-un spital din Kent.
Simona Vasile, asistentă șefă, spital din Kent: „Este un cumul exagerat de pacienți, este foarte terifiant pentru toată lumea. Copii, până și adulți, tuturor le e frică să iasă pe stradă, sunt extrem de afectați psihic, fizic și emoțional. În zonele unde locuiesc prietenii mei sunt și foarte mulți români loviți, unde sunt eu nu, pentru că este o zonă în afara Londrei, sunt niște orăşele mai micuțe, agitația nu este mare, dar a început și aici să crească”.
În alte zone, grădinițele și-au redus programul de funcționare, astfel încât părinții să ajungă mai repede să își recupereze copiii, iar unii angajatori le-au cerut salariaților să evite deplasările seara, după anumite ore.
Ștefania Șchiop, româncă în Marea Britanie: „Ne afectează pentru că ne creează o panică și o frică. Eu i-am spus soțului să nu mai vorbească la telefon în română, deși pe noi nu ne-ar ataca pentru că suntem de culoare albă, dar dacă vorbim altă limbă atunci este o problemă.”
Alexandra Meșteru: „Nu am avut tangenţe cu oameni, dar la o jumătate de oră de mine, în Sunderland, au fost destul de grave protestele: au spart magazine, au dat foc la tomberoane, au țipat, au deranjat oamenii. Noi, ca români, nu ne mai simțim protejați. Se poate lua oricine de tine pe stradă, eu oricum de foarte mult timp evit transportul public.
Protestele au bulversat și mersul mijloacelor de transport în comun. În funcție de zonă, unele curse ajung cu întârziere ori sunt anulate.
Oana Bindar, româncă în Marea Britanie: „Aici nu se revoltă englezul educat și care muncește – se revoltă cei care nu muncesc, cei care nu au studii, cei care stau pe beneficii, ei sunt cei care ies în stradă și urlă către noi – imigranții – nu contează că sunt români sau alte naționalitate. Noi, ca imigranți, aducem un raport de atâția ani economic imens, de pe taxele noastre ei stau acasă pe beneficii.”
Gabriel Roman, român din Anglia: „Multe persoane au fost sfătuite de patroni, de la hoteluri, ca să nu vină o perioadă de timp, ca să nu existe aceste probleme”.
Deocamdată, ministerul nostru de Externe nu a primit informaţii despre situaţii speciale în care să fie implicaţi romani.