România, alături de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noul acord comercial dintre Uniunea Europeană și Ucraina, aflat în proces de negociere. Cele cinci state susțin că acest acord, care se bazează pe actualizarea Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (DCFTA), ar putea avea un impact negativ asupra piețelor agricole europene.
Potrivit publicației European Pravda, citând diplomați prezenți la reuniunea Consiliului Agricultură al UE din 14 iulie, țările est-europene consideră că prevederile comerciale propuse oferă prea multe facilități Ucrainei, riscând să creeze dezechilibre pentru fermierii din statele membre.
Comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, a confirmat că problema a fost discutată în cadrul reuniunii, menționând că subiectul a fost introdus la cererea acestor cinci țări. El a reamintit că actualul cadru DCFTA, încheiat în 2016, ar fi trebuit revizuit în 2021, dar războiul declanșat de Rusia a amânat acest proces.
Pe 30 iunie 2025, Comisia Europeană și Ucraina au ajuns la un acord privind principiile revizuirii DCFTA, în contextul în care regimul comercial preferențial temporar pentru produsele ucrainene a expirat pe 5 iunie.
Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, a oferit detalii despre noul acord, care urmează să înlocuiască măsurile autonome aplicate temporar exportatorilor ucraineni.