Imunitatea este capacitatea de apărare a organismului împotriva infecțiilor, dar și împotriva bolilor cronice, inclusiv a cancerului. Ce anume slăbește imunitatea? Răspunsul îl găsim în stilul nostru de viață.
Iată câteva din obiceiurile zilnice care scad imunitatea
Statul prelungit pe scaun
Este dovedit că mişcarea moderată stimulează imunitatea, activează limfocitele B (implicate în producerea anticorpilor), limfocitele T (cu rol antiinfecţios şi antitumoral) şi celulele NK („Natural Killers” – care distrug microbii şi celulele canceroase). În opoziție cu mișcarea, sedentarismul afectează mecanismele de apărare imunitară.
Stresul cronic și îngrijorarea
Stresul cronic conduce la un exces de cortizol, scade formarea de anticorpi și afectează flora intestinală, organsimul devenind mult mai vulnerabil la infecții și boli cronice.
Studiile au arătat că 5 minute de supărare intensă scade imunitatea pentru câteva ore. Iar persoanele optimiste, care râd des sunt mai puțin vulnerabile la boli.
Lipsa somnului
În timpul somnului se refac toate funcţiile organismului, inclusiv cele ale sistemului imunitar. Somnul este timpul nostru de regenerare. Nopțile albe, fie că te distrezi, fie că muncești sau suferi de insomnie, dăunează imunității și influențează negativ sănătatea în general.
Consumul de zahăr
Deși ne dă o stare de bine pe moment, zahărul este un inamic redutabil al imunității. Cercetările au arătat că zahărul alterează răspunsul imunitar, afectează fagocitoza și producția de anticorpi. După consumul de zahăr s-a evidențiat un răspuns imun mai slab timp de 5 ore. În plus, consumul cronic de zahăr afectează și flora intestinală, pilon important al imunității.
Alimentația nesănătoasă, fumatul, alcoolul și lipsa hidratării.
Fast-foodul, grăsimile animale, mezelurile, afumăturile şi produsele de patiserie, dăunează imunităţii. Acest tip de alimentație aduce un deficit de vitamine și minerale care scade imunitatea prin afectarea fagocitozei, a producției de citokine și de anticorpi. De asemenea, fumatul, alcoolul și lipsa consumului de apă alterează răspunsul imun.
Antibioticele, antiinflamatoarele, anticoncepționalele
Aceste clase de medicamente sunt foarte frecvent utilizate în populația generală, adesea în mod abuziv și fără recomandare medicală. Ele perturbă flora intestinală normală și alterează mecanismele naturale de apărare ale organsimului.
Când trebuie să te îngrijorezi?
Ești stresat? Ai insomnie sau depresie și te simți tot timpul obosit? Rănile ți se vindecă greu? Faci des infecții?
Consultă un medic și solicită și un set de investigații pentru evaluarea imunității. Informează-te și schimbă-ți vi