A intrat în vigoare un nou act legislativ al UE care va stabili cerințe stricte și informații detaliate privind proiectarea ecologică pentru aproape toate categoriile de produse fizice disponibile pe piața UE. Acest nou regulament, denumit Regulamentul privind Proiectarea Ecologică a Produselor Durabile, extinde cadrul existent, care până acum se aplica doar produselor legate de energie, pentru a îmbunătăți semnificativ circularitatea, performanța energetică și durabilitatea mediului pentru o gamă mult mai largă de produse.
Proiectarea ecologică se referă la integrarea considerentelor de mediu în toate etapele dezvoltării unui produs. Aceasta este esențială într-o lume în care cererea de produse eficiente și durabile este în continuă creștere, oferind o modalitate eficientă de a reduce consumul de energie și resurse.
UE a fost un lider în acest domeniu de mulți ani. Eticheta energetică pe care o vedem pe electrocasnice precum mașinile de spălat sau frigiderele este un rezultat direct al eforturilor UE. Totuși, durabilitatea mediului înseamnă mai mult decât eficiență energetică. Conform noului regulament, un produs durabil trebuie să aibă una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:
- Consum redus de energie,
- Durată de viață prelungită,
- Reparabilitate ușoară,
- Piese care pot fi dezasamblate și reutilizate,
- Conținut redus de substanțe problematice,
- Recyclabilitate sporită,
- Conținut crescut de materiale reciclate,
- Amprentă de carbon și de mediu redusă pe durata ciclului de viață.
Regulamentul introduce, de asemenea, măsuri pentru a interzice distrugerea textilelor și încălțămintei nevândute și prevede extinderea unor interdicții similare și la alte sectoare, dacă se demonstrează că este necesar. În plus, întreprinderile vor fi obligate să publice anual pe site-urile lor informații precum numărul și greutatea produselor eliminate și motivele pentru aceste acțiuni. Aceasta lege permite, de asemenea, introducerea de criterii obligatorii pentru achizițiile publice ecologice, astfel încât fondurile publice să fie cheltuite într-o manieră mai durabilă. Autoritățile publice din UE alocă aproximativ 1 800 de miliarde EUR pentru achiziționarea de lucrări, bunuri și servicii.
Prin acest nou regulament, UE își dorește să continue tradiția de a aduce beneficii atât întreprinderilor, cât și consumatorilor și mediului. În 2021, măsurile existente de proiectare ecologică, aplicabile la 31 de grupuri de produse, au economisit 120 de miliarde EUR în cheltuieli energetice pentru consumatorii din UE și au redus consumul anual de energie pentru produsele vizate cu 10%.
Această inițiativă reflectă angajamentul UE de a promova produse mai durabile și de a încuraja o economie circulară, contribuind astfel la protejarea mediului și la reducerea impactului negativ asupra resurselor naturale.