Summitul este considerat esențial pentru asigurarea garanțiilor de securitate ale Ucrainei, în urma confruntării publice de vineri dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a fost primit cu căldură de premierul britanic, Keir Starmer, iar zeci de oameni s-au adunat în fața reședinței de la Downing Street pentru a-l aclama.
Premierul britanic i-a asigurat pe Zelenski de „determinarea absolută” a Regatului Unit de a sprijini Ucraina în fața invaziei ruse, iar cele două guverne au semnat un acord de împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline. Președintele ucrainean a declarat că acești bani vor fi folosiți pentru producția internă de arme și vor fi rambursați din activele Rusiei înghețate în Occident.
Zelenski urmează să se întâlnească cu Regele Charles al III-lea și să participe la summitul de securitate, care va începe la ora 18:00, ora României.
După ce a fost criticat de președintele Donald Trump pentru că nu ar fi suficient de recunoscător și că refuză să facă pace cu Rusia, Volodimir Zelenski a primit sprijin din partea liderilor europeni, cu excepția celor din Ungaria și Slovacia. Înaltul reprezentant european pentru politică externă și de securitate a subliniat că lumea liberă are nevoie de un nou lider și că europenii trebuie să accepte această provocare.
Șeful NATO, Mark Rutte, a afirmat însă că președintele ucrainean trebuie să găsească o cale de a restabili relațiile cu Donald Trump, în timp ce președintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat că, în ciuda tensiunilor, cei doi lideri ar trebui să ajungă la un înțeles bazat pe respect și recunoștință.
Macron a avertizat că, dacă Vladimir Putin nu este oprit, „va merge sigur în Republica Moldova și poate chiar mai departe, în România” și a relansat dezbaterea despre crearea unei umbrele nucleare europene pentru garantarea securității.