Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat o serie de măsuri nepopulare incluse în pachetul fiscal-bugetar menit să reducă deficitul bugetar al României. Printre acestea se numără reducerea valorii plății cu ora pentru profesori și o creștere a normei didactice cu două ore săptămânal. Ministrul a precizat că această creștere este una minimă și că, în medie, cadrele didactice vor lucra cu 24 de minute mai mult pe zi, fără ca acest lucru să depășească standardele europen
Pentru a reduce numărul mare de norme libere, ministerul va ajusta și limitele de elevi per clasă, în conformitate cu practici mai vechi sau norme europene. David subliniază că aceste modificări sunt necesare pentru a controla cheltuielile cu resursele umane, considerând că educația a contribuit în mod semnificativ la actualul deficit bugetar, prin decizii „bine intenționate, dar nesustenabile financiar”.
Totodată, ministrul a dat asigurări că nimeni nu își va pierde locul de muncă în sistemul educațional și că salariile nu vor fi afectate. Modificările vor fi analizate pe parcursul unui ciclu de studiu de patru ani, iar activitățile precum dirigenția sau participarea la examenele naționale vor continua să fie plătite suplimentar.
Un alt domeniu vizat de aceste ajustări este cel al burselor. În învățământul preuniversitar, bursele de merit vor fi acordate doar unui procent de 15% dintre elevi, pentru a combate fenomenul de „fabrică de note”. În ceea ce privește studenții, bursele nu vor mai fi acordate în timpul vacanțelor și vor fi raportate la salariul minim net, nu brut, pe motiv că bursele nu sunt impozitate.
Aceste propuneri au fost criticate de organizațiile studențești, precum ANOSR, care avertizează că vor spori inechitățile din sistemul universitar.
Ministrul Daniel David susține însă că aceste măsuri vor duce, pe termen lung, la un sistem de educație mai sănătos și mai eficient din punct de vedere financiar, angajându-se ca în viitor să nu se mai amâne alocarea a 1% din PIB pentru cercetare și 15% din bugetul consolidat pentru educație.