Poliția din Elveția a făcut mai multe arestări după ce o femeie și-a pus capăt vieții folosind o așa-numită „capsulă de sinucidere”, într-un caz care a fi primul de acest gen
Poliția din regiunea Schaffhausen a anunțat că a arestat „mai multe persoane” suspectate că ar fi încurajat și ajutat la sinucidere, după ce o femeie a murit luni folosind o capsulă Sarco. În timp ce în Elveția moartea asistată este legală în anumite circumstanțe, capsula Sarco a întâmpinat o oarecare opoziție. Polițiștii au recuperat dispozitivul și cadavrul la fața locului.
Compania din spatele controversatei capsule spune că aceasta poate fi operată numai de persoana care încearcă să-și pună capăt propriei vieți, fără supraveghere medicală. Poliția a spus că această capsulă a fost folosită luni într-o cabană din zona Merishausen, o zonă slab populată a Elveției, la granița cu Germania.
Autoritățile afirmă că au fost informate de o casă de avocatură în legătură cu o sinucidere care implică dispozitivul. Numărul persoanelor arestate și identitatea acestora nu au fost dezvăluite, precum nici numele persoanei decedate. În iulie, un grup care promovează dispozitivul Sarco, a declarat că a anticipat folosirea acesteia în premieră, în acest an.
Avocații susțin că Sarco oferă o opțiune de sinucidere care nu se bazează pe medicamente sau medici, și că extinde accesul la eutanasie, deoarece dispozitivul portabil poate fi imprimat 3D și asamblat acasă. Cu toate acestea, a existat și opoziție în Elveția, în ciuda faptului că țara are unele dintre cele mai clare legi din lume privind moartea asistată.
Criticii se tem că designul modern al dispozitivului fascinează oamenii și ar putea încuraja folosirea lui, iar faptul că poate fi operat fără supraveghere medicală este îngrijorător. Moartea asistată este ilegală în Marea Britanie și în majoritatea altor țări europene, dar mii de oameni au călătorit în Elveția de-a lungul anilor pentru a-și pune capăt vieții.
Capsula a ridicat importante întrebări de natură etică, precum şi numeroase întrebări de natură juridică, pentru a se stabili dacă ea poate fi considerată sau nu poate fi considerată ca fiind legală în Elveţia.
Capsula a fost inventată de australianul Philip Nitschke, un fost medic cunoscut pentru poziţia sa controversată privind sfârşitul vieţii.