Uniunea Europeană și Republica Moldova vor lucra pentru a accelera integrarea acestei țări în piața unică a UE, au transmis luni președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, după întrevederi bilaterale cu Natalia Gavrilița, premierul R. Moldova.
Oficialul de la Chișinău efectuează luni și marți o vizită la Bruxelles pentru a co-prezida alături de șeful diplomației UE, Josep Borrell, a 7-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova. Aceasta este însă prima reuniune a Consiliului de asociere de când Moldovei i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE.
“Moldova poate conta în continuare pe UE”, este mesajul pe care șefa CE, Ursula von der Leyen, i l-a transmis premierului Natalia Gavrilița. “Chiar săptămâna trecută am propus o nouă finanțare de 145 de milioane de euro și continuăm să vă sprijinim economia și securitatea energetică. Pe măsură ce Moldova avansează pe calea reformei către UE, lucrăm acum pentru a vă apropia de piața noastră unică“, a precizat von der Leyen.
Și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj similar după o întâlnire bilaterală “excelentă” cu premierul Gavrilița. “Pe măsură ce Republica Moldova avansează cu reformele în domeniul democrației, al statului de drept și al drepturilor omului, vom continua să vă sprijinim pe calea spre aderare. Este timpul să accelerăm integrarea Moldovei în piața unică a UE, inclusiv în ceea ce privește roamingul“, a transmis Metsola.
Piața unică a UE, care împlinește anul acesta 30 de ani la înființare, ajută Europa să navigheze printre tensiunile geopolitice actuale, să îmbunătățească competitivitatea UE și să sprijine tranzițiile ecologice și digitale ale economiei europene, relevă un raport recent difuzat de Comisia Europeană.
Semnalele liderilor instituțiilor UE vin în contextul în care Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută rapoartele privind capacitatea Ucrainei, R. Moldova și Georgiei de a-și asuma obligațiile de stat membru UE. Niciunul dintre cele trei state nu se află la un nivel “avansat”, în vreme ce doar Ucraina înregistrează un “nivel bun de pregătire” la anumite capitole, iar pentru Republica Moldova și Georgia cel mai înalt nivel de pregătire este cel “moderat”.
În ceea ce privește Republica Moldova, Chișinăul înregistrează un nivel “moderat pregătit” pentru capitolele știință și cercetare, relațiile externe și politica externă și de securitate comună. La majoritatea celorlalte capitole, R. Moldova se află la “un anumit nivel de pregătire” sau la “un stadiu incipient de pregătire”.
Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, la reuniunea Consiliului de asociere UE – Moldova, reprezentanții UE și ai Republicii Moldova vor discuta despre relațiile UE-Republica Moldova în contextul statutului de țară candidată la UE al Republicii Moldova, punând accentul pe dialogul politic și reformele, cooperarea economică și sectorială, în special în sectorul energetic, comerțul și aspectele legate de comerț, precum și cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate.
Consiliul de asociere va face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la provocările globale și regionale, inclusiv la impactul negativ al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și la soluționarea conflictului transnistrean. La Bruxelles, Natalia Gavrilița a mai avut întrevederi luni cu vicepreședinții executivi ai Comisiei Europene Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis și cu comisarul european pentru energie Kadri Simson.
Sursa: CE