Legea de restaurare a naturii: Consiliul dă undă verde finală

Astăzi, Consiliul a adoptat în mod oficial regulamentul – primul de acest tip – privind refacerea naturii. Această lege are ca scop instituirea de măsuri pentru a restaura cel puțin 20% din zonele terestre și maritime ale UE până în 2030 și toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050.

Acesta stabilește obiective și obligații specifice, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru refacerea naturii în fiecare dintre ecosistemele enumerate – de la ecosistemele terestre la cele marine, de apă dulce și urbane.

Regulamentul urmărește să atenueze schimbările climatice și efectele dezastrelor naturale. Acesta va ajuta UE să își îndeplinească angajamentele internaționale în materie de mediu și să refacă natura europeană.

„Sunt încântat de acest vot pozitiv asupra Legii privind refacerea naturii, care a fost convenită între Parlamentul European și Consiliu în urmă cu aproape un an. Este rezultatul unei munci grele, care a dat roade. Nu este timp pentru o pauză în protejarea mediului nostru. Astăzi, Consiliul UE a ales să restaureze natura în Europa, protejând astfel biodiversitatea și mediul de viață al cetățenilor europeni. Este de datoria noastră să răspundem la urgența prăbușirii biodiversității în Europa, dar și să permitem Uniunii Europene să își îndeplinească angajamentele internaționale. Delegația europeană va putea merge la următoarea COP cu capul sus.”-Alain Maron, ministrul pentru tranziție climatică, mediu, energie și democrație participativă din cadrul guvernului Regiunii Bruxelles-Capitală.

Refacerea ecosistemelor terestre și marine
Noile norme vor contribui la refacerea ecosistemelor degradate din habitatele terestre și marine ale statelor membre, la realizarea obiectivelor globale ale UE privind atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea și la consolidarea securității alimentare.

Regulamentul prevede ca statele membre să stabilească și să pună în aplicare măsuri pentru a restabili în comun, ca obiectiv al UE, cel puțin 20% din suprafețele terestre și marine ale UE până în 2030.

Regulamentul acoperă o serie de ecosisteme terestre, costiere și de apă dulce, forestiere, agricole și urbane, inclusiv zone umede, pășuni, păduri, râuri și lacuri, precum și ecosisteme marine, inclusiv ierburi marine și paturi de bureți și corali.

Până în 2030, statele membre vor acorda prioritate siturilor Natura 2000 la punerea în aplicare a măsurilor de refacere.

În cazul habitatelor considerate în stare precară, enumerate în regulament, statele membre vor lua măsuri de restaurare:

-cel puțin 30% până în 2030
-cel puțin 60% până în 2040
-cel puțin 90% până în 2050

Eforturi de nedeteriorare
Statele membre vor depune eforturi pentru a preveni deteriorarea semnificativă a zonelor care:

au ajuns în stare bună datorită restaurării
găzduiesc habitatele terestre și marine enumerate în regulament
Protejarea polenizatorilor
În ultimele decenii, abundența și diversitatea insectelor polenizatoare sălbatice din Europa au scăzut în mod dramatic. Pentru a aborda această problemă, regulamentul introduce cerințe specifice privind măsurile de inversare a declinului populațiilor de polenizatori până cel târziu în 2030.

Măsuri specifice ecosistemelor
Regulamentul stabilește cerințe specifice pentru diferite tipuri de ecosisteme, inclusiv pentru terenurile agricole, pădurile și ecosistemele urbane.
Statele membre vor pune în aplicare măsuri menite să îmbunătățească doi dintre acești trei indicatori: populația de fluturi de pajiști, stocul de carbon organic din solurile minerale ale terenurilor cultivate și ponderea terenurilor agricole cu caracteristici peisagistice de mare diversitate. Creșterea populației de păsări forestiere și asigurarea faptului că nu există pierderi nete de spații verzi urbane și de acoperire a coronamentului arboricol până la sfârșitul anului 2030 sunt, de asemenea, măsuri-cheie ale acestei noi legi.

Statele membre vor pune în aplicare măsuri care vizează refacerea turbăriilor drenate și vor contribui la plantarea a cel puțin trei miliarde de copaci suplimentari până în 2030 la nivelul UE. Pentru a transforma cel puțin 25 000 km de râuri în râuri cu debit liber până în 2030, statele membre vor lua măsuri pentru a elimina barierele create de om în calea conectivității apelor de suprafață.

Planuri naționale de restaurare
În conformitate cu noile norme, statele membre trebuie să planifice din timp și să prezinte Comisiei planuri naționale de refacere, indicând modul în care vor îndeplini obiectivele. De asemenea, acestea trebuie să monitorizeze și să raporteze progresele înregistrate, pe baza unor indicatori de biodiversitate la nivelul UE.

Etapele următoare
Regulamentul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE și să intre în vigoare. Acesta va deveni direct aplicabil în toate statele membre.

Până în 2033, Comisia va revizui aplicarea regulamentului și impactul acestuia asupra sectoarelor agriculturii, pescuitului și silviculturii, precum și efectele sale socioeconomice mai largi.

Context
La 22 iunie 2022, Comisia Europeană a propus o lege privind restaurarea naturii, în cadrul Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030, care face parte din Acordul verde european. Peste 80 % din habitatele europene sunt în stare proastă. Eforturile anterioare de protecție și conservare a naturii nu au reușit să inverseze această tendință îngrijorătoare.
Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, regulamentul își propune să adopte măsuri nu doar pentru a conserva, ci și pentru a reface natura. Regulamentul va ajuta UE să își îndeplinească angajamentele internaționale, în special Cadrul global pentru biodiversitate de la Kunming-Montréal, convenit în cadrul Conferinței ONU privind biodiversitatea din 2022 (COP15).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *