Irlanda, Norvegia și Spania vor recunoaște statul palestinian

Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat că vor recunoaște în mod oficial un stat palestinian începând cu 28 mai.
Spania și Irlanda au declarat că decizia nu este împotriva Israelului și nici în favoarea Hamas, ci mai degrabă în sprijinul păcii.
Israelul a reacționat cu furie, avertizând că această decizie ar însemna o mai mare instabilitate în regiune și retrăgându-și ambasadorii din toate cele trei țări.
Atât Hamas, cât și rivalul său, Autoritatea Palestiniană, au salutat recunoașterea.
Norvegia a fost prima care a făcut anunțul miercuri, într-o mișcare coordonată cu celelalte două țări.
Prim-ministrul Jonas Gahr Støre a declarat într-un discurs că această acțiune a fost „în sprijinul forțelor moderate care se află pe un front în retragere într-un conflict prelungit și crud”.
„Aceasta este o investiție în singura soluție care poate aduce o pace durabilă în Orientul Mijlociu”, a adăugat el, referindu-se la așa-numita soluție a celor două state, care ar prevedea existența unui stat israelian și a unui stat palestinian care să existe în mod pașnic unul lângă celălalt.
Irlanda și Spania au urmat la scurt timp după aceea.
„Astăzi, afirmăm în mod clar sprijinul nostru fără echivoc pentru dreptul egal la securitate, demnitate și autodeterminare pentru popoarele palestinian și israelian”, a declarat ministrul irlandez de externe Micheál Martin.
Premierul țării, Simon Harris, a subliniat ulterior că „Hamas nu este poporul palestinian”.
„Decizia de astăzi de a recunoaște Palestina este luată pentru a contribui la crearea unui viitor pașnic”, a spus el.

Comentariile dlui Harris au fost reluate de premierul spaniol Pedro Sanchez, care a declarat că această mișcare „nu este împotriva Israelului, nu este împotriva evreilor”.
„Nu este în favoarea Hamas, lucru care a fost spus. Această recunoaștere nu este împotriva nimănui, este în favoarea păcii și a coexistenței”.
Israelul a reacționat la aceste anunțuri cu furie. Ministrul de externe Israel Katz a declarat că a ordonat întoarcerea imediată a ambasadorilor israelieni în toate cele trei țări pentru „consultări”.
„Israelul nu va trece peste acest lucru în tăcere – vor exista alte consecințe grave”, a declarat el.
Katz a mai spus că ambasadorii celor trei țări în Israel vor fi convocați pentru „discuții de mustrare”, în timpul cărora li se va arăta o înregistrare video cu răpirea soldaților israelieni de sex feminin la 7 octombrie.
Hamas, care controlează Gaza și care se află în prezent în război cu Israelul, a declarat că anunțurile de miercuri vor fi un „punct de cotitură în poziția internațională privind problema palestiniană”.
Într-o declarație pentru AFP, Bassem Naim, o figură de rang înalt din Hamas, a declarat că „rezistența curajoasă” a poporului palestinian se află la originea acestei acțiuni.
Rivalul Hamas, Autoritatea Palestiniană (AP) – care controlează o parte din Cisiordania ocupată de Israel – a declarat că Norvegia, Spania și Irlanda și-au demonstrat „angajamentul de neclintit” pentru „a face dreptate poporului palestinian, care a așteptat de mult timp”.

Tot miercuri, armata israeliană a aprobat întoarcerea cetățenilor israelieni în siturile a trei așezări din Cisiordania ocupată, în care le fusese interzis accesul din 2005.
Parlamentul israelian a votat pentru a permite cetățenilor săi să se întoarcă în martie anul trecut, dar era nevoie de permisiunea militară pentru ca legea să fie pusă în aplicare.
Cea mai mare parte a comunității internaționale consideră coloniile ilegale în conformitate cu dreptul internațional, deși Israelul contestă acest lucru.
Problema statului palestinian a frământat comunitatea internațională timp de decenii.
De la atacurile din 7 octombrie, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a dublat opoziția față de un astfel de plan, afirmând că crearea unui stat palestinian ar compromite securitatea Israelului.
Netanyahu a adăugat miercuri că crearea unui stat palestinian ar duce la repetarea atentatelor de la 7 octombrie și a denunțat demersul Norvegiei, Spaniei și Irlandei ca fiind un „premiu pentru terorism”.
Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în atacurile fără precedent din 7 octombrie, când atacatori ai Hamas au dat buzna în Israel. Aceștia au luat alte 252 de persoane înapoi în Gaza ca ostatici.
De atunci, peste 35.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.
Cea mai mare parte a lumii recunoaște deja statul Palestina. La începutul acestei luni, 143 din cei 193 de membri ai Adunării Generale a Națiunilor Unite au votat în favoarea aderării acestuia la ONU, lucru pe care doar statele îl pot face.

Înainte de anunțurile de miercuri, doar nouă țări europene susțineau crearea unui stat palestinian, iar cele mai multe dintre acestea au luat această decizie în 1988, când făceau parte din blocul sovietic.
Majoritatea celorlalte țări europene, precum și SUA, consideră în continuare că recunoașterea ar trebui să vină doar ca parte a unei soluții pe termen lung la conflictul dintre cele două state.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că președintele SUA, Joe Biden, este un „susținător puternic” al soluției celor două state și consideră că „un stat palestinian ar trebui să fie realizat prin negocieri directe, nu prin recunoaștere unilaterală”.
Slovenia și Malta au declarat, de asemenea, recent, că iau în considerare o recunoaștere oficială.
Premierul Norvegiei a declarat, de asemenea, miercuri, că speră că recunoașterea statului palestinian de către cele trei țări va da un nou impuls negocierilor de pace.
Negocierile îndelungate de la Cairo, menite să asigure un armistițiu și eliberarea de noi ostatici, sunt în prezent în impas.
Între timp, situația umanitară din Gaza continuă să se deterioreze. La începutul acestei săptămâni, ONU a declarat că distribuția de alimente în orașul Rafah din sudul Gaza a fost suspendată din cauza lipsei de provizii și a insecurității.
Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a solicitat recent mandate de arestare pentru dl Netanyahu și pentru liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, pentru crime de război. Atât Israelul, cât și Hamas au condamnat acest demers.

Israelul susține că ofensiva de la Rafah este necesară pentru a elimina Hamas, dar comunitatea internațională a avertizat împotriva acesteia, spunând că va exacerba foarte mult criza umanitară din Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *