Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la New York, că autorităţile române au „lucrat tot timpul foarte intens” pentru ca România să adere la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre. „Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas”, a spus șeful statului. Întrebat dacă va încerca să dea un impuls în ultimele luni de mandat aderării României la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, preşedintele a răspuns că „este extrem de important să se continue toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România” şi a dat asigurări că „s-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv”.
„Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas. Dar, până atunci, mai este nevoie de foarte multe discuţii şi de foarte multe negocieri. Dar suntem foarte angajaţi în acest demers”, a mai spus preşedintele României. România şi Bulgaria au aderat la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, în urma unei decizii de la Bruxelles de la sfârşitul anului trecut. Cu toate acestea, pentru realizarea celui de al doilea pas al aderării depline al celor două state la Schengen este necesară o nouă decizie politică în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Magnus Brunner, nominalizarea Austriei, singurul stat care s-a opus aderării depline a României la Schengen, va fi cel mai probabil noul comisar european pentru afaceri interne şi migraţie, conform componenţei noii Comisii Europene anunţate pe 17 septembrie de preşedinta Ursula von der Leyen.
Candidatura sa mai trebuie să fie validată de Parlamentul European, care se va pronunţa apoi prin vot asupra întregii Comisii von der Leyen .