Hipertensiunea poate afecta vederea?

Hipertensiunea poate afecta vederea?

Hipertensiunea arteriala este un fenomen comun care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Este, de asemenea, o cauza principala a bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale si a insuficientei renale. Cu toate acestea, multi oameni nu stiu ca tensiunea arteriala ridicata poate afecta si vederea. in timp, aceasta afectiune cardiaca poate deteriora vasele de sange din ochi, ducand la pierderea vederii si la alte probleme oculare. Care sunt riscurile si cum va puteti proteja?

Relatia complexa dintre ochi si tensiunea arteriala

Mai multi muschi lucreaza impreuna pentru a misca ochiul. Acest lucru le permite oamenilor sa priveasca in directii diferite fara a-si misca capul. Fiecare muschi al ochiului este stimulat de un anumit nerv cranian si de un anumit vas de sange. Nervul optic transporta impulsurile de la retina la creier. Alti nervi cranieni transmit la randul lor impulsuri catre fiecare muschi al ochiului. Artera oftalmica si artera centrala a retinei furnizeaza sange pentru acesti muschi. in mod similar, venele oftalmice si vena centrala a retinei transporta sangele departe de ochi. Aceste vase de sange intra si ies prin partea din spate a ochiului.

In cazul unei tensiuni arteriale ridicate, vasele de sange din tot corpul se ingusteaza. Acest fenomen se dezvolta de obicei in timp. Poate fi cauza unui stil de viata nesanatos, cum ar fi lipsa de exercitii fizice regulate sau o dieta nesanatoasa. Anumite conditii de sanatate, cum ar fi diabetul si obezitatea, pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala. Impactul asupra alimentarii cu sange a ochilor este semnificativ. Constrictia si dilatarea regulata a vaselor de sange deterioreaza tesutul. Deteriorarea partii sensibile la lumina a ochiului (retina) poate duce la sangerari, vedere incetosata si pierderea completa a vederii.

Hipertensiunea arteriala prezinta un risc pentru diverse boli oculare, adesea cu consecinte devastatoare pe termen lung pentru vedere. De aceea, este important sa va monitorizati regulat valorile tensiunii arteriale. Tensiometrele SENDO sunt usor de utilizat si detecteaza cu precizie clinica abaterile de la tensiunea arteriala normala. Cand vorbim despre bolile oculare, trebuie sa precizam ca acestea sunt adesea cauzate de ingrijirea necorespunzatoare a sanatatii inimii.

Care sunt riscurile pe care hipertensiunea le poate provoca vederii?

Retinopatia hipertensiva, de exemplu, deterioreaza vasele de sange din spatele ochiului, provocand sangerari care pot duce la vedere incetosata si chiar la pierderea completa a vederii. De asemenea, poate provoca pete pe retina si umflarea maculei, zona ochiului care este necesara pentru o vedere detaliata si precisa. Aceasta boala are ca rezultat ingustarea vaselor de sange care ingusteaza la randul lor circulatia sangelui catre retina. in mod obisnuit, o persoana nu prezinta simptome de retinopatie hipertensiva usoara pana la moderata. Aceasta este cel mai adesea detectata in timpul unei examinari oftalmologice de rutina.

Glaucomul este o alta afectiune oculara frecvent asociata cu tensiunea arteriala ridicata. in cele mai multe cazuri, aceasta boala este cauzata de presiunea ridicata din ochi si deterioreaza nervul optic. Retineti ca glaucomul poate aparea la orice varsta, dar este mai frecvent la persoanele in varsta. Este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Multe forme de glaucom nu ofera semne de avertizare. Efectul este atat de gradual, incat este posibil sa nu observati o schimbare a vederii decat atunci cand afectiunea se afla in stadii avansate. Acumularea de lichid in partea din fata a ochiului creste presiunea si, in timp, deterioreaza nervul optic, provocand pierderea vederii periferice si, in cazurile severe, orbire.

Coroidopatia este o alta afectiune care determina acumularea de lichid sub retina. Aceasta scurgere de lichid provine din straturile de sub retina – epiteliul pigmentar retinian (RPE) si coroida. Afectiunea poate prejudicia, de obicei, vederea centrala a unei persoane si are ca efect o vedere distorsionata sau neclara. Un alt simptom caracteristic este cicatrizarea ochiului.

Tensiunea arteriala ridicata poate provoca, de asemenea, neuropatie optica. Aceasta este cunoscuta si sub numele de neuropatie diabetica, deoarece afecteaza adesea persoanele care sufera de diabet. Aceasta boala oftalmologica rezulta din blocajul fluxului sanguin catre retina. Boala ucide celulele nervoase si provoaca sangerari la nivelul ochiului. Adesea se dezvolta neobservata pe o perioada lunga de timp, dar daca nu este tratata prompt, poate duce si la pierderea completa a vederii.

Cum sa pastrati ochii sanatosi si tensiunea arteriala in limite normale?

Este deosebit de important sa va faceti macar un consult oftalmologic anual, mai ales daca titi ca va confruntati cu hipertensiune arteriala. in timpul unui examen oftalmologic complet, medicul oftalmolog va cauta semne subtile care pot indica riscul unei probleme grave de vedere cauzate de hipertensiune. Diagnosticul si tratamentul precoce al hipertensiunii este, de asemenea, esential pentru a pastra vederea intacta. Este necesar sa va monitorizati constant tensiunea arteriala i sa o mentineti in limite normale, asta presupunand i adoptarea unui stil de viata sanatos.

• Reduceti consumul de sare

Pentru a controla tensiunea arteriala, este esential sa limitati consumul de sare (sub 2.300 de miligrame pe zi). Aceasta este valoarea recomandata pentru un adult, conform American Heart Association. Alimentele sarate duc la retentia de apa in organism, ceea ce creste valorile tensiunii arteriale. Un continut ridicat de sare in organism creste, de asemenea, riscul de formare a cataractei. Retineti ca cea mai mare parte a sarii din organism (peste 70%) provine din alimentele ambalate si preparate, nu din sarea de masa adaugata in alimente atunci cand gatiti sau mancati.

• Cresteti aportul de calciu

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma mai multe alimente bogate in calciu au mai putine sanse de a dezvolta degenerescenta maculara dupa varsta de 50 de ani. Calciul este un mineral care poate contribui, de asemenea, la scaderea tensiunii arteriale. O serie de studii au demonstrat proprietatile benefice ale calciului pentru sanatatea inimii si pentru scaderea tensiunii arteriale. Alimentele bogate in calciu sunt produsele lactate, branzeturile, nucile si smochinele.

• Evitati obiceiurile nocive

Consumul de alcool si de produse din tutun devine adesea o rutina, dar aceste obiceiuri daunatoare afecteaza negativ sistemul cardiovascular. Consumul excesiv de alcool poate ridica tensiunea arteriala la niveluri nesanatoase, iar fumatul ingroasa sangele si poate duce la infundarea vaselor de sange.

• Includeti suplimentele alimentare in regimul dvs.

Sanatatea ochilor este direct legata de aportul de antioxidanti. Antioxidantii sunt substante care lupta impotriva radicalilor liberi din organism. Uneori este greu sa le obtii doar prin dieta, asa ca luati in considerare incorporarea suplimentelor in regimul dvs. zilnic. Veti gasi pe piata o mare varietate de produse cu diferite formulari, dar este o idee buna sa consultati un medic inainte de a incepe sa luati suplimente.

• Nu ignorati semnalele corpului dvs.

Bolile oftalmologice nu se dezvolta intr-o perioada scurta de timp. Ele sunt produsul unei neglijente sistematice a sanatatii. Organismul da adesea semne de avertizare. Daca aveti tensiune arteriala ridicata, glicemie ridicata, colesterol ridicat sau un ritm cardiac ridicat atunci cand sunteti in repaus, luati masuri pentru a le corecta.

• Nu omiteti controalele la medic

Uneori, o problema de sanatate poate provoca o alta boala fara ca dumneavoastra sa stiti. Un exemplu in acest sens il reprezinta afectiunile oftalmologice. Monitorizarea tensiunii arteriale este esentiala pentru a va proteja vederea. Gama de tensiometre SENDO fi foarte utila in aceasta privinta. Masurarea tensiunii arteriale este la un singur buton distanta, iar tensiometrele SENDO au functie de memorare a masuratorilor, pentru ca dumneavoastra sa nu va mai preocupati sa notati de fiecare data valorile obtinute. in acest fel, veti putea urmari cu uurinta tendintele si va veti putea alerta medicul daca este necesar.

• Faceti sport sau micare fizica

Nu exista o modalitate mai buna de a va relaxa dupa o zi plina, decat sa faceti o scurta plimbare sau cateva exercitii aerobice. Sportul este o parte importanta a ingrijirii inimii si a sanatatii la modul general. Pe langa scaderea valorilor tensiunii arteriale pe termen lung, activitatea fizica ajuta la reducerea stresului din viata de zi cu zi.

Tensiunea arteriala ridicata poate avea efecte severe pe termen lung asupra ochilor, care pot duce la boli oculare grave. Aceste afectiuni oculare pot provoca chiar pierderea completa a vederii. Din fericire, puteti lua masuri pentru a va proteja vederea prin mentinerea unor niveluri normale ale tensiunii arteriale. Un stil de viata sanatos si controale medicale regulate va pot ajuta sa reduceti riscul aparitiei problemelor oculare cauzate direct sau indirect de hipertensiune. Nu uitati – cu cat actionati mai devreme, cu atat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *