Guvernul României a aprobat acordul prin care românii care au lucrat și în SUA vor putea cumula perioadele pentru pensie


În luna martie a.c., România şi Statele Unite ale Americii au încheiat un Acord de securitate socială şi Aranjamentul administrativ de aplicare a acestuia, prin semnarea celor două documente de către ministrul Muncii, Marius Budăi, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

Pe 5 octombrie 2023, Guvernul României a aprobat proiectul de lege prin care acest acord este pus în aplicare.

Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziții incluse în Acordul în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii.

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

În baza noului Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

În ceea ce privește Autoritățile competente cu aplicarea prevederilor, pentru România acestea sunt reprezentate de ministerele responsabile pentru  sistemul public de pensii și cel al asigurărilor de sănătate, iar în Statele Unite – Administrația Securității Sociale.

De asemenea, potrivit unui alt memorandum discutat în ședință, România și Statele Unite vor încheia și un Aranjament Administrativ care facilitează aplicarea Acordului.

Mai exact, Aranjamentul stabilește modalitatea de aplicare a Acordului, modul de colaborare între autoritățile și instituțiile naționale responsabile cu determinarea legislației de securitate socială aplicabilă și cu acordarea prestațiilor, modalitățile de instrumentare a cererilor și de acordare a prestațiilor.

Tribuna.US

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *