Rețetă tradițională de Paște: friptură suculentă de miel, friptă lent și bine asezonată
De obicei, porționez carnea de miel și o congelez, ca să mă pot bucura de ea și în afara sezonului. E greu să găsești miel românesc în restul anului – iar cel neozeelandez, deși foarte bun, este destul de scump.
Mie îmi place mielul gătit în diverse forme – la cuptor, pe grătar (coaste), în tocănițe sau stufat cu usturoi verde. Totuși, friptura la cuptor cu usturoi, cimbru și vin alb rămâne preferata mea. Carnea capătă o crustă rumenă, rămâne fragedă și suculentă, iar aromele pătrund adânc. Nu-i așa că deja îți imaginezi furculița înfiptă în ea?
Este important să folosim condimentele cu moderație – usturoiul, ceapa și ierburile aromatice trebuie să echilibreze gustul, nu să-l acopere. Marinarea ajută nu doar la frăgezirea cărnii, ci și la infuzarea cu arome. Marinadele conțin adesea o componentă acidă (lămâie, oțet, vin, iaurt etc.) care începe procesul de frăgezire chiar înainte de gătire.
Ingrediente (pentru 3-4 porții):
- 1,5 – 2 kg carne de miel (pulpă, coaste etc.)
Pentru marinadă:
- 2 lingurițe sare
- ½ linguriță piper proaspăt măcinat
- 1 linguriță cu vârf de boia dulce
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 2 linguri ulei
- 3-4 căței de usturoi feliați subțire
- 1 linguriță fulgi de ceapă deshidratată (sau 1 ceapă mică tocată)
- 1 lingură fulgi de morcov deshidratat (sau 1 morcov mic, tăiat cubulețe)
- opțional: un amestec de legume uscate, de casă
În plus:
- 1 ceapă
- 1 căpățână de usturoi tăiată pe jumătate, cu coajă
- crenguțe de cimbru și rozmarin (proaspete sau uscate)
- 250 ml vin alb sec (sau apă, dacă preferați fără alcool)
- 100 ml apă caldă (dacă folosiți vin)
Mod de preparare:
Nu înțepați carnea și nu o „împănați” cu usturoi – sucurile naturale s-ar scurge și friptura ar ieși uscată. Dacă o lăsați la marinat 24-48 de ore, aromele vor pătrunde suficient de bine fără a fi nevoie de alte intervenții.
Alegeți o tavă adâncă, termorezistentă. Puneți în ea carnea împreună cu toate legumele și sucurile din marinadă. Adăugați ceapa tăiată în sferturi, usturoiul tăiat transversal și crenguțele de ierburi – și sub carne, și pe lângă.
Preîncălziți cuptorul la 170°C (căldură sus-jos + ventilație) sau treapta medie la cuptoarele pe gaz. Turnați vinul și apa în tavă. Dacă nu folosiți vin, înlocuiți cu 350 ml de apă. Alcoolul se va evapora oricum, lăsând doar aroma vinului.
Acoperiți tava cu un capac sau folie de aluminiu și coaceți friptura 1 oră și jumătate la 170°C. Dacă e nevoie, completați cu puțină apă în timpul coacerii. Apoi, îndepărtați folia și măriți temperatura la 200°C pentru încă 30 de minute, ca să se rumenească frumos.
La final, scoateți tava și acoperiți parțial friptura cu folie – carnea trebuie să se „odihnească” 20-25 de minute pentru a deveni mai fragedă.
Poftă bună și Sărbători cu lumină în suflet!