Luni, 25 martie 2024, a avut loc în incinta Senatului conferința cu titlul “Femei în politică pentru o societate mai bună” organizată de Asociația “Women for a Better Society” împreună cu Comisia pentru Drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, din Senatul României.
Peste 100 de femei remarcabile, cu experiențe și activitate deosebite s-au reunit cu scopul de a căuta soluții pentru creșterea gradului de implicare a femeilor în viața politică. Discursurile invitatelor, motivatoare, directe și pline de substanță, au fost, toate, deosebit de bine primite de auditoriul feminin.
Fiecare dezbatere a împărtășit un deziderat comun: acela de a deveni o țară în care femeile sunt egale cu bărbații. Este deosebit de importantă reprezentarea echitabilă a femeilor în forurile decizionale, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei societăți mai juste și mai incluzive. Prin urmare s-a făcut propunerea de modificare legislativă vizând penalizarea financiară a partidelor care nu ating un procent reprezentativ de femei alese. Această propunere legislativă reprezintă modificarea legii nr.334/2006 prin introducerea unui sistem de penalizare al cuantumului subvenției de stat primită anual de către partidele politice în funcție de procentul de femei alese în funcții eligibile pe care îl au la alegerile locale si parlamentare naționale. Astfel subvenția va fi primita integral numai in situația în care există o paritate la nivel de aleși ai partidului politic între bărbați si femei. În cazul în care nu există această paritate, subvenția anual de la bugetul de stat va fi diminuată cu un procent egal cu valoarea diferenței dintre procentul de bărbați aleși și cel de femei alese. De menționat că, în prezent, doar 13.4% dintre aleșii locali și numai 21.2% dintre parlamentari, sunt femei, ceea ce ne plasează pe penultimul loc în topul european pentru egalitatea de gen.
Reacțiile negative și rezistența din partea unor segmente ale societății, care nu recunosc încă importanța echilibrării genurilor în toate domeniile de activitate, reprezintă obstacole pe care trebuie să le abordăm cu tact și perseverență. În acest sens, comunicarea deschisă și dialogul constructiv sunt esențiale.
Discriminarea și abuzul la locul de muncă și în politică nu sunt doar manifestări ale unor atitudini retrograde; ele sunt bariere reale care limitează accesul femeilor la oportunități, la dezvoltare profesională și la implicare civică. Fie că este vorba despre comentarii peiorative, hărțuire sexuală sau psihologică, inegalități salariale sau lipsa de reprezentare în poziții de decizie, aceste forme de discriminare au un impact profund și durabil asupra femeii, dar și asupra societății în ansamblu.
Intervențiile doamnelor senatoare Lucica Dina Muntean, Gabriela Firea, Patricia Simina Arina Moș și a deputatelor Laura Vicol, Cristina Trăilă, alături de reprezentante ale societății civile, precum doamnele Svetlana Andrieș – UN Women Moldova, Ingrid Mocanu – avocată, Cerasela Claudia Bănică – membră în Colgiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Adelina Pârvu – vicepreședintă a Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE), au accentuat importanța solidarității feminine, dincolo de doctrine politice, în promovarea legislației care să determine decidenții partidelor din România să accepte mai multe femei în funcții publice.
Propunerea Asociației “Women For A Better Society” a fost imediat îmbrățișată de participantele la conferința susținută la Sala Avram Iancu din Senatul României, deși toate au recunoscut că șansele pentru ca această propunere să fie votată de majoritatea de gen masculin din Parlamentul României sunt scăzute.
“Este momentul să demonstrăm că România este gata să facă pași semnificativi spre egalitatea de gen în politică. Este în interesul societății și al democrației românești să încurajăm cu toată forța implicarea femeilor în viața politică. Reprezentanții partidelor politice, trebuie să privească această propunere nu ca pe o constrângere, ci ca pe o oportunitate de a inova și de a conduce prin exemplu.” spune Ana Maria Pătru, președinta Asociației Women For A Better Society.