Caldura se numara printre cele mai vechi metode de tratament. Caldura are efect calmant, poate relaxa, stimuleaza procesele metabolice, imbunatateste circulatia, stimuleaza sistemul imunitar si alina durerile. Pe cat de variate sunt efectele caldurii, pe atat de numeroase sunt si formele de aplicare. Cea mai simpla metoda este impaturirea corpului cu prosoape calde. Saculetele cu boabe de cereale, cu samburi de cirese car pot fi incalzite in cuptor sau in cuptorul cu microunde sunt si ele foarte apreciate.
Caldura impotriva durerii
In cazul durerilor acute de spate, a muschilor tensionati, a articulatiilor dureroase, caldura poate fi foarte eficienta: folositi mai multe prosoape pentru a forma o cuva. Turnati apoi apa fierbinte in cuva formata si aplicati apoi prosoapele pe locul dureros.
Impachetari cu namol si bai fierbinti
Impachetarile si baile de namol sunt folosite de multi ani in tratarea durerilor. Pot fi aplicate local sau general, la nivelul intregului corp.
Razele infrarosii sunt folosite deseori in cazul infectiilor la nivelul sinusurilor sau al urechii medii. Unele metode presupun si folosirea ultrasunetelor care provoaca incalzirea tesutului prin oscilatiile mecanice.
Cum actioneaza caldura?
Organismul isi regleaza temperatura prin mecanisme complicate. Atunci cand temperatura ambientala este scazuta, organismul incerca sa reduca la minim pierderea caldurii in organism, reducand circulatia sangelui. Mainile si picioarele sunt primele care resimt temperaturile scazute. Atunci cand caldura este aplicata din exterior, este stimulata circulatia sangelui la nivelul pielii si a celorlalte tesuturi.
Stimularea circulatiei sangelui conduce concomitent la o crestere a proceselor metabolice. Tesuturile sunt alimentate mai bine cu oxigen si nutrienti, iar produsii metabolici sunt eliminati mai repede. Inclusiv sistemul imunitar este stimulat. Datorita circulatiei mai bune a sangelui, celulele imunitare ajung mai repede la tesutul afectat. Caldura ajuta la relaxarea muschilor, a tendoanelor si ligamentelor si alina astfel eventualele dureri acumulate.
Nu si in cazul infectiilor!
In ciuda efectelor pozitive pe care le are caldura in alinarea durerilor, se recomanda atentie in folosirea ea. Caldura nu este recomandata impotriva tuturor durerilor. In cazul durerilor provocate de o infectie, caldura ar putea avea exact opusul efectului dorit, deoarece caldura poate stimula evolutia infectiilor. Persoanele care nu sunt sigure in ce masura un tratament cu caldura le-ar putea fi benefic, ar trebuie sa se adreseze mai intai medicului.