Bună dimineaţa tuturor!
Domnule ministru Burduja,
Stimaţi membri ai echipei Microsoft,
Doamnelor şi domnilor,
Este o plăcere să fiu alături de dumneavoastră. Mulţumesc Microsoft pentru invitaţie şi pentru primirea călduroasă. Aşa cum am discutat deja, acest eveniment este o oportunitate de a colabora şi a consolida nu doar digitalizarea din România, ci şi relaţia SUA-România în domeniul tehnologiei şi al inovaţiei. El evidenţiază clar importanţa acestor subiecte în mediul global complex, aflat în continuă evoluţie.
Forţa sectorului TIC din România şi prezenţa multiplelor companii americane din domeniul tehnologiei informaţiei dezvăluie faptul că ele au un rol vital în povestea noastră bilaterală, pentru ţările noastre, pentru cetăţenii noşti şi pentru Europa.
Conducerea României a arătat în mod clar ce doreşte, şi tocmai acest lucru, în special în domeniul comercial, şi suntem mai mult decât bucuroşi să sprijinim aceste eforturi. Liderii României consideră în mod justificat România drept piaţă principală pentru produsele americane şi hub în Europa Centrală pentru companiile multinaţionale americane. Ei doresc să atragă investiţii americane în sectoarele de înaltă tehnologie şi să crească exporturile în Statele Unite, aşa cum ne dorim şi noi.
Cu toţii, români şi americani deopotrivă, precum şi Aliaţii şi prietenii noştri au de câştigat dacă România este puternică din punct de vedere economic şi continuă să-şi îndeplinească obligaţiile şi să contribuie la securitatea globală.
Dată fiind forţa sa de muncă extrem de talentată, inclusiv mulţimea de specialişti TIC foarte calificaţi, care lucrează nu doar aici, ci şi peste hotare, unde poate schimbă limba vorbită în alte compani, această naţiune posedă din plin dinamism economic şi potenţial. Încurajarea prosperităţii comune reprezintă un pilon al Parteneriatului nostru Strategic şi ştim că nu am putea găsi un partener mai bun în aceste eforturi.
România merge înainte. Guvernul României a făcut investiţii promiţătoare în tehnologii emergente, inclusiv într-un nou hub de inteligenţă artificială, într-un centru de cercetare a hidrogenului şi în cel mai puternic laser din lume.
Pe măsură ce aceste tehnologii şi altele aflate în dezvoltare devin mai integrate în modelele de business, este vital ca guvernele partenere să lucreze împreună pentru a asigura şi a proteja siguranţa şi inovaţia. Sperăm să construim pe fundamentul colaborărilor anterioare pentru a accelera aceste progrese şi a vedea România plasată, în mod justificat, în avangarda schimbării tehnologice şi a inovaţiei.
Accelerarea digitalizării şi o economie bazată pe tehnologie pot constitui cu siguranţă motoare extraordinare ale accelerării creşterii economice a României. Parteneriatele dintre mediul privat şi Guvernul României au un potenţial extraordinar de a impulsiona acest progres şi tocmai am aflat câteva dintre motivele pentru acest lucru.
Pe măsură ce guvernul progresează în privinţa eforturilor de digitalizare, încurajăm o consultare privată substanţială, care are loc chiar şi aici, astăzi. Acest parteneriat trebuie să fie bazat pe transparenţă, responsabilitate şi stabilitate. Aşa cum au demonstrat nenumărate exemple din întreaga lume, digitalizarea oferă potenţialul de a transforma statul în beneficiul tuturor românilor.
Mai multe companii americane de top din domeniul tehnologiei informaţiei, inclusiv Microsoft, desigur, deţin experienţa, cunoştinţele şi resursele esenţiale pentru a îmbunătăţi furnizarea de servicii guvernamentale a acestei ţări, consolidându-i în paralel şi avantajul competitiv în calitate de hub european de inovaţie.
O mai mare digitalizare va îmbunătăţi nu doar administraţia publică, ci şi serviciile medicale, sectorul de producţie, agricultura şi aproape toate instituţiile şi fiecare categorie a sectorului economic şi al vieţii româneşti.
Parteneriatul nostru bilateral şi colaborarea dintre sectoarele public şi privat au un potenţial incredibil, însă trebuie să nu uităm faptul că astfel de relaţii puternice creează rezilienţă şi ne protejează pe noi şi societăţile noastre mai bine.
Invazia ilegală a Rusiei de către Ucraina a fost însoţită de atacuri cibernetice neobosite la adresa României şi a altor Aliaţi din regiune. Ea a evidenţiat nevoia de unitate internaţională pentru promovarea securităţii cibernetice şi protejarea spaţiului cibernetic.
Politica externă americană este clară în această privinţă: împreună cu partenerii noştri internaţionali vom promova comportamente responsabile ale statului în spaţiul cibernetic. Atunci când suntem uniţi, creştem costurile pentru actorii cibernetici maligni. O securitate cibernetică robustă nu mai poate fi exclusiv domeniul experţilor tehnici, ci este nevoie de un efort la nivelul întregului guvern şi de o colaborare activă cu sectorul privat.
Provocările cu care ne confruntăm sunt semnificative, însă am încredere că viitorul este luminos pentru naţiunile noastre şi pentru investiţiile SUA în România. În calitate de Ambasador al Statelor Unite, voi continua să fac eforturi pentru consolidarea Parteneriatului nostru Strategic, astfel încât să putem răspunde şi să putem depăşi mai bine provocările comune şi să ne aprofundăm cooperarea în numeroase sectoare. Revenind în România după 15 ani, văd schimbări extraordinare, îmbunătăţiri extraordinare, dar şi potenţial pentru un progres şi mai mare şi cred că digitalizarea va juca un rol considerabil în acest sens.