Descoperire arheologică inedită în comuna ieșeană Dobrovăț

Descoperire arheologică inedită în comuna ieșeană Dobrovăț, județul Iași. Cercetători români și chinezi au scos la lumină rămășițele unui copil, vechi din secolele IX sau VIII înainte de Hristos. Au fost dezgropate împreună cu resturi ceramice din aceeași perioadă.  Este o decoperire care a făcut senzaţie deja în întreaga lume.

Descoperirea a fost făcută la situl arheologic din comuna ieşeană Dobrovăţ de cercetători români şi chinezi, colaborare care durează de mai bine de 5 ani. Acum au fost găsite osemintele unui copil şi ale unui animal, descoperire care aduce o nouă perspectivă asupra cercetărilor de la Dobrovăț, relatează Agerpres.

Colaborarea dintre arheologii ieșeni și cei chinezi a început în 2019, după ce s-a descoperit o asemănare între cultura Cucuteni și cultura chineză Yangshao. În urmă cu cinci ani au început lucrările la situl arheologic din Dobrovăț şi s-au pus bazele singurei şcoli de arheologie româno – chineze. O descoperire arheologică care îi fascinează pe chinezi este faptul că între civilizația cucuteniană de acum 6000 de ani de pe teritoriul țării noastre, a Republicii Moldova și a Ucrainei, din Europa, există elemente simbolice asemănătoare cu cele folosite de civilizația YangShao din China (Asia), civilizație care a constituit „motorul” dezvoltării culturii chinezești de mai apoi.

Pentru a dezlega misterul pe cât posibil, Beijingul a trimis oameni în România ca să dezlege misterul. O echipă de opt cercetători chinezi au fost mobilizați și au făcut câteva descoperiri senzaționale pe un sit arheologic dintr-o localitate din Iași. Aceștia lucrează împreună cu specialiștii români pentru a aduce explicații asupra acestui fenomen incredibil. Începând cu anul 2019, Institutul de Arheologie din Beijing a început finanțarea acestui proiect de săpături arheologice în localitatea Dobrovăț, relatează presa română. Directorul adjunct al Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi, Lăcrămioara Stratulat, a declarat, pentru Agerpres, că descoperirea a fost făcută de un grup de arheologi şi cercetători români şi chinezi care colaborează din 2019 pentru a afla dacă există similitudini între civilizaţia Cucuteni şi Yangshao din China.

Dr. Magda Lazarovici, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie, apreciază că atât Cultura Cucuteni, cât şi Cultura Yangshao au aproape aceeaşi manieră de evoluţie. „Sunt experţi care spun că aceste similitudini se referă la maniera de a decora a ceramicii prin pictură cu o serie de elemente decorative la care se adaugă multe semne şi simboluri. Dar dacă nu uităm cu atenţie la semnele şi simbolurile care sunt prezente pe vasele aparţinând culturii Cucuteni, o parte din ele le regăsim şi în cadrul culturii Yangshao din China şi, mai ales, în cadrul unei alte civilizaţii din aceeaşi zonă a Chinei, Cultura Majiayo. Este vorba de reprezentări ale diferitor animale fantastice, uneori reprezentarea unor copaci, dar sunt şi triunghiuri, dreptunghiuri, tot felul de semne care au fost puse în legătură cu existenţa unui cod folosit în cadrul practicilor religioase în special. Acum nu putem face o paralelă foarte clar între cele două civilizaţii, având în vedere că sunt peste 6.000 km distanţă, dar nu este exclus ca originea acestei maniere de decorare a ceramicii prin pictură şi folosirea unor semne şi simboluri să pornească de fapt din zona de unde a pornit şi revoluţia neolitică, ne referim aici la aşa-numita Semilună Roditoare. Este vorba probabil şi de existenţa unor contact între diferite civilizaţii prin migraţii, sau poate doar o dezvoltare spre acelaşi punct de maximă dezvoltare în paralel a două civilizaţii care au avut un, repet, un impact foarte mare asupra anumitor zone”, a precizat dr. Magda Lazarovici.

Aceasta a declarat totodată că situl arheologic de la Dobrovăţ ar putea fi primul sit arheologic din România transformat în parc arheologic deschis vizitatorilor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *