Decizie NATO privind trimiterea trupelor de menţinere a păcii în Ucraina: O forţă internaţională semnificativă va fi implicată

Un „număr semnificativ” de ţări sunt dispuse să furnizeze trupe de menţinere a păcii în Ucraina, în cazul în care va fi semnat un acord de pace cu Rusia, a declarat luni un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer. Marea Britanie şi Franţa au preluat conducerea în elaborarea unui plan de menţinere a păcii pentru Ucraina, în urma iniţiativei preşedintelui american Donald Trump, care a demarat discuţii pentru a exercita presiuni asupra Kievului pentru a ajunge la un acord cu Rusia, potrivit Reuters.

Se preconizează că peste 30 de ţări vor face parte din aşa-numita „coaliţie a celor dispuşi” să sprijine Ucraina, iar purtătorul de cuvânt al lui Starmer a subliniat că, deşi contribuţiile vor varia, aceasta va reprezenta o „forţă semnificativă”, cu un număr important de ţări care vor furniza trupe.

Rusia a respins, însă, în mod repetat ideea de a accepta staţionarea trupelor din ţările membre NATO pe teritoriul Ucrainei. În ceea ce priveşte posibilele măsuri de autoapărare ale trupelor de menţinere a păcii în cazul unui atac, purtătorul de cuvânt a menţionat că există reuniuni de planificare militară în curs pentru a analiza aceste aspecte.

Keir Starmer a găzduit sâmbătă o întâlnire virtuală cu lideri din Europa şi alte ţări pentru a obţine sprijin pentru această coaliţie. În săptămâna următoare, planificatorii militari se vor întâlni în Marea Britanie pentru a discuta modalităţile de garantare a unui armistiţiu.

În contextul comentariilor Rusiei care resping prezenţa forţelor de menţinere a păcii europene în Ucraina, purtătorul de cuvânt a subliniat că Rusia nu a solicitat permisiunea Ucrainei pentru desfăşurarea trupelor nord-coreene pe linia frontului anul trecut, argumentând astfel că Moscova nu poate impune condiţii în acest sens.

Între timp, Marea Britanie și Franţa continuă să facă presiuni asupra Statelor Unite pentru a obţine garanţii de securitate care să descurajeze orice atacuri ruseşti viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *