Spania. Cuantumul sub care nu se poate face poprirea pensiei

poprirea pensiei în Spania

Poprirea pensiei în Spania: salariaților și pensionarilor care au datorii ( la administrația publică sau către o persoană fizică) li se poate popri o parte din salariu sau din pensie, cu condiția să existe o Sesizare a instanței de judecată sau a Administrație, în mod normal Ministerul Finanțelor sau Securității Sociale. Această sesizare detaliază ce urmează să fie sechestrat și ce cuantum. Dar există o limită minimă sub care nu se poate proceda cu măsurile executorii, care este aceasta potrivit reglementărilor în vigoare în Spania.

Poprirea pensiei în Spania , suma limită care nu poate fi sechestrată

Există însă o sumă limită, care în niciun caz nu i se poate popri pensionarului. În Spania, această suma se modifică în fiecare an, în funcție de cuantumul Salariului Minim Interprofesional (SMI). Conform prevederilor Legii Muncii 3/2023, din 28 februarie, publicată în BOE din 1 martie, salariul minim nu poate fi poprit, nici în cuantumul său anual, nici în cuantumul lunar, și indiferent de numărul de plăți în care acesta este plătit.

Asta înseamnă că în 2023 în Spania nu este permisă poprirea pensiei cuiva care încasează 1.080 de euro pe lună în 14 plăți, sau mai puțin decât acea sumă. Salariul minim era deja nesechestrabil, așa cum se prevede în Statutul Muncitorilor. Dar noutatea introdusă de Legea Muncii aprobată recent este că noua reglementare precizează că nu poate fi pus sub sechestru chiar și în cuantumul său lunar (1.080 euro brut în 14 plăți) sau cu suma sa anuală (15.120 euro brut pe an).

Poprirea pensiei în Spania : ce se întâmplă când pensionarul primește pensie (de vârstă sau de văduvă, invaliditate etc.), mai mare decât nivelul salariul minim interprofesional? În aceste cazuri, conform legislației în vigoare, Administrația Publică (dar numai cu condiția sesizării instanței de judecată sau a administrației competente) va putea proceda la poprirea unui procent din partea din pensie care depășește minimul salariu, dar niciodată integral. Ca regulă generală, se aplică o serie de procente eșalonate: 30% dacă pensia primită de la Asigurările Sociale este de până la dublul SMI, sau 50% în cazurile în care pensionarul primește dublu sau mai mult (până la o treime din salariul minim interprofesional) .

O schimbare pentru salariile mici

Legea Muncii 2/2023 a efectuat o modificare a textului Legii Statutului Muncitorilor, aprobat prin Decretul Legislativ Regal 2/2015, din 23 octombrie. Articolul 27, secțiunea 2, are acum ca următoarea redactare: „Salariul minim interprofesional, in cuantumul acestuia, atât anual cât și lunar, este nesechestrabil. În scopul determinării celor de mai sus se va avea în vedere atât perioada de acumulare, cât și modul de calcul, dacă include sau nu plăți extraordinare”.

O altă modificare detaliată în textul normativ este că, dacă odată cu salariul lunar se primește o primă sau plată extraordinară, limita va fi constituită din dublul cuantumului salariului minim lunar interprofesional. Dacă salariul lunar primit include partea proporţională a plăţilor extraordinare sau a suplimentelor, limita va fi constituită din cuantumul salariului minim interprofesional în calcul anual proporţional între douăsprezece luni. Înseamnă că niciun pensionar nu va putea suferi o poprire pentru încasarea salariului din luna curentă împreună cu plata extraordinară de Crăciun sau de vară , așa cum s-a întâmplat ocazional.

Se face poprirea pensiilor necontributive?

Prin propria lor definiție, pensiile necontributive sunt întotdeauna pensii nesechestrabile. Asta întrucât persoanele care le primesc nu au cotizat minimum 15 ani esențiali pentru a putea încasa o pensie de asigurări sociale. Prin urmare, prestația pe care o primesc beneficiarii în fiecare lună este mult mai mică decât salariul minim interprofesional.

Există un singur caz în care se poate popri o pensie mai mică decât salariul minim interprofesional : dacă datoriile sunt legate de încasarea necorespunzătoare a prestațiilor de asigurări sociale. În acest caz, se poate popri până la 30% din pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *