Cu sau fără telefoane la ore?

Colegiul Calvijn a fost una dintre primele școli din Olanda care a interzis telefoanele mobile. Patru ani mai târziu, cultura acestui liceu a fost transformată, raportează oficialii, scrie The Guardian într-un material dedicat deciziei tot mai multor țări europene de a interzice sau limita utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în perioada petrecută la școală. Între timp, în România, începând cu acest an școlar, unitățile de învățământ pot decide individual dacă interzic total sau nu utilizarea telefoanelor mobile de către elevi.

În urmă cu șase ani, când oficialii Colegiului Calvijn din Olanda au început să se gândească dacă să interzică telefoanele în școli, ideea i-a lăsat îngroziți pe unii elevi.

„Am fost întrebați dacă ne gândim că trăim în anii 1800”, a declarat Jan Bakker, președintele colegiului, ai cărui elevi au vârste cuprinse între 12 și 18 ani. În timp ce majoritatea a susținut ideea, aproximativ 20% dintre părinții, profesorii și elevii intervievați s-au opus categoric. Unii erau părinți care se temeau că nu vor putea da de copiii lor în timpul zilei, în timp ce o mână de profesori au susținut că ar fi mai bine să îmbrățișăm noile tehnologii decât să le evităm.

La patru ani după ce Colegiul Calvijn a devenit una dintre primele școli olandeze care a renunțat la smartphone-uri, acesta nu mai este o excepție. În Franța, 200 de școli secundare testează o interdicție, în timp ce școlile primare francofone din Valonia și Bruxelles, în Belgia, au avansat cu propriile interdicții. În Ungaria, un nou decret obligă școlile să colecteze telefoanele și dispozitivele inteligente ale elevilor la începutul zilei.

Italia și Grecia au adoptat abordări mai blânde, permițând elevilor să își poarte telefoanele cu ei pe parcursul zilei, dar interzicând utilizarea acestora în sălile de clasă.

Aproximativ 20% dintre elevi au declarat că au fost mai puțin distrași odată ce smartphone-urile au fost interzise, a declarat Loes Pouwels, unul dintre cercetători, în timp ce profesorii au descris elevii ca fiind mai atenți și mai concentrați asupra muncii lor în clasă.

„Deci, cred că în ceea ce privește funcționarea cognitivă, în general a fost un lucru pozitiv”. Mulți elevi au raportat, de asemenea, mai multe interacțiuni sociale în viața reală și  o îmbunătățire a calității acestor interacțiuni. Ei au constatat, de asemenea, o reducere a hărțuirii cibernetice, deoarece elevii erau offline mai mult timp.

Potrivit Statutului Elevului, în școlile și liceele din România este interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor, cu excepția utilizării acestora în scod educativ și numai cu acordul profesorului. Începând cu acest an școlar, unitățile de învățământ pot interzice total accesul al telefoanele mobile, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *