CSM: Salariile și pensiile magistraților nu sunt privilegii, ci garanții ale independenței justiției

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis marți un mesaj ferm în apărarea statutului judecătorilor și procurorilor, subliniind că nici salarizarea, nici condițiile de pensionare ale acestora nu pot fi considerate privilegii. Potrivit unui comunicat oficial, aceste elemente sunt esențiale pentru garantarea independenței justiției și pentru buna desfășurare a actului de justiție în slujba cetățeanului.

În cadrul ședinței plenare de marți, CSM a luat act de hotărârile adoptate în unanimitate de adunările generale ale judecătorilor și procurorilor din întreaga țară. Acestea au cerut, la unison, respectarea statutului constituțional al magistraților și stabilitatea acestuia.

Consiliul solicită autorităților legislative și executive să inițieze orice modificare legislativă privind sistemul judiciar doar după un dialog real și onest cu reprezentanții magistraților. Independența justiției, avertizează CSM, nu admite nicio derogare, iar toate garanțiile care o susțin trebuie respectate fără excepție de celelalte puteri ale statului.

„Este bine cunoscut că atât salarizarea, cât și regimul de pensionare al magistraților nu sunt beneficii personale, ci instrumente necesare pentru asigurarea unui sistem judiciar eficient, de calitate, în folosul cetățenilor”, se arată în comunicatul Consiliului.

În contextul în care, începând cu 2024, regimul de pensionare al magistraților a fost deja reformat în mod semnificativ, CSM critică faptul că acest subiect este readus constant în discuție într-o manieră tendențioasă. O astfel de abordare, susțin reprezentanții Consiliului, contribuie la stigmatizarea unei categorii profesionale care, în ciuda dificultăților, continuă să își exercite cu profesionalism și onestitate misiunea constituțională.

CSM își reafirmă angajamentul de a proteja independența sistemului judiciar și transmite magistraților, dar și opiniei publice, că va folosi toate instrumentele legale pentru a-și îndeplini rolul în statul de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *