România se confruntă, deja de ani de zile, cu o criză de resursă umană în domeniul Sănătății. Infrastructura precară a sistemului, distribuția inegală a specialiștilor sau exodul medicilor în străinătate sunt printre motivele pentru care avem un deficit de specialiști. Pe de altă parte, în facultățile de medicină din țară învață mii de studenți care provin din alte state și care ar putea să profeseze în România.
„La modul general, medicii pe care îi avem în România ar trebui să fie suficienți să acoperim nevoia de servicii medicale pe care pacienții o resimt. Problema cea mai importantă o reprezintă o distribuție inegală, o dată la nivel teritorial, a doua oară la nivel de anumite specialități”, a subliniat Gindrovel Dumitra, secretar general al Colegiului Medicilor din România.
Criza de specialiști din sănătate, perpetuată de ani de zile, reiese dintr-un raport realizat de Curtea de Conturi pentru anii 2014-2021. Doar în cadrul unităților sanitare din subordinea Ministerului Sănătății existau cu cel puțin 1.000 de doctori mai puțin decât ar trebui.
Specialitățile medicale unde exista deficit de personal erau Anestezie și Terapie Intensivă, Psihiatrie, Cardiologie, Radiologie, Chirurgie generală, Medicină Fizică, Medicină de urgență, Medicină de laborator, Medicină internă și Gastroenterologie.
Situația nu s-a schimbat radical nici după 2021. Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2023 existau 357 de medici la suta de mii de locuitori. Aceste cifre ne poziționează sub țări precum Bulgaria (unde există 480 de medici la suta de mii de locuitori), Germania, Spania, Italia, Danemarca, Cipru, Lituania, Malta, Slovacia, Finlanda și Suedia.
Deficitul de resursă umană din Sănătate mai este alimentat și de exodul medicilor români. „Mulți lucrători din domeniul sănătății emigrează, iar deficitele din România au condus la o suprasolicitare a forței de muncă și la limitarea disponibilității serviciilor de sănătate”, arăta și profilul de țară pentru anul 2023 asupra Sănătății din România, realizat de Comisia Europeană.
Statista (o platformă online de date deschise) a arătat că 22.000 de medici școliți în România (37% din totalul medicilor români) lucrau în străinătate în anul 2021. Din acest punct de vedere, țara noastră se situează pe locul 3 în lume, după India și Pakistan.
Un studiu realizat în 2023 de Colegiul Medicilor din România arăta că principalul motiv pentru care medicii, din toate categoriile de vârstă, aleg să plece din țară este infrastructura sistemului sanitar românesc. Același studiu arăta că 36% dintre medicii din țară sunt supuși riscului de a manifesta sindromul burnout – adică să ajungă la epuizare. Peste jumătate din medicii cu vârste de sub 35 de ani iau în calcul să plece din țară, mai arată sursa citată.