Senatorul USR Cristian Ghinea a afirmat că, în cadrul unei ședințe a Comisiei de apărare din Senat, reprezentantul Ministerului Apărării Naționale (MAPN) a declarat că unele drone militare care au căzut pe teritoriul României nu au fost trimise din greșeală, ci au fost deliberate. Potrivit sursei citate, aceste drone, de origine rusească, au pătruns până la 50 de kilometri în teritoriul național, iar reprezentantul MAPN a menționat că Rusia a testat capacitatea României de a reacționa și de a interveni în fața unui astfel de atac.
Ghinea a explicat că, în prezent, România nu dispune de o bază legală pentru ca armata să poată interveni în fața unor agresiuni hibride de acest tip. El a subliniat că această situație trebuie remediată printr-o lege care să ofere armatei române baza legală pentru a interveni. „Nu avem bază legală pentru a doborî drone sau pentru a interveni împotriva unor agresiuni precum cele cu ‘omuleți verzi’ care pot modifica ordinea constituțională”, a adăugat senatorul USR.
În acest moment, în Senat sunt dezbătute două proiecte de lege care vizează controlul spațiului aerian și intervențiile pe timp de pace pe teritoriul României, după ce au fost deja adoptate de Camera Deputaților. Ghinea a subliniat că legea privind controlul spațiului aerian va permite armatei române să acționeze în cazul unor astfel de agresiuni. El a criticat faptul că baza legală actuală datează din 2001, când dronele nu existau, și a subliniat că este „aiuritor” ca, în 2025, România să nu aibă o legislație care să reglementeze intervențiile în fața unor amenințări moderne.
Senatorul a mai precizat că au existat mai multe cazuri în care obiecte străine, rusești, au intrat pe teritoriul României, unele deplasându-se până la 50 de kilometri în interiorul țării. Deși au existat speculații că aceste incidente ar fi fost accidentale, Ghinea a afirmat că, potrivit declarațiilor făcute în cadrul comisiei, este vorba despre o „testare a procedurii” din partea Rusiei, pentru a verifica dacă România are proceduri și baze legale pentru a interveni.
În Camera Deputaților, proiectele au fost susținute de USR, chiar dacă partidul se află în opoziție, alături de majoritatea puterii.