Comisia Europeană Publică Orientări Revizuite pentru Drepturile Pasagerilor Aerieni
Astăzi, Comisia Europeană a publicat orientări interpretative actualizate privind drepturile pasagerilor aerieni, având scopul de a facilita respectarea reglementărilor și de a armoniza aplicarea acestora de către autoritățile naționale. Începând din 2016, Comisia a oferit astfel de orientări pentru a răspunde preocupărilor comune ale autorităților naționale de aplicare a legii, pasagerilor și asociațiilor acestora, precum și industriei aviatice. Revizuirea actuală integrează hotărârile Curții de Justiție din 2016, clarificând anumite dispoziții pentru o aplicare mai eficientă și coerentă a normelor. De asemenea, a fost introdusă o nouă secțiune dedicată perturbărilor masive ale călătoriilor.
Comisia a publicat și orientări revizuite privind drepturile persoanelor cu dizabilități și ale celor cu mobilitate redusă atunci când călătoresc cu avionul.
Unificarea Practicilor pentru Protejarea Pasagerilor
Drepturile pasagerilor definite la nivelul Uniunii Europene sunt aplicate de furnizorii de servicii de transport și implementate de autoritățile naționale. Discrepanțele între practicile naționale pot crea confuzie pentru pasageri, în special în cazurile de călătorii transfrontaliere. De asemenea, pasagerii întâmpină dificultăți în înțelegerea pașilor necesari pentru a-și exercita drepturile și în găsirea asistenței adecvate. Orientările revizuite contribuie la îmbunătățirea aplicării acestor reguli și completează eforturile Comisiei de a crește gradul de conștientizare a drepturilor pasagerilor prin campanii online, pagini web și o aplicație mobilă dedicată.
Necesitatea Informării Pasagerilor
Publicarea acestor orientări coincide cu un nou sondaj Eurobarometru, care arată că majoritatea europenilor încă nu se consideră bine informați cu privire la drepturile lor ca pasageri, deși gradul de conștientizare a crescut față de acum cinci ani.
Sondajul indică faptul că respondenții se simt cel mai bine informați despre drepturile pasagerilor care călătoresc cu trenul (33%), urmate de cei care călătoresc cu avionul (30%), autocarul (27%) și vaporul/feribotul (16%). De asemenea, 84% dintre respondenții care au solicitat asistență pentru dizabilități sau mobilitate redusă au fost mulțumiți de răspuns.
În 2024, 35% dintre călători au văzut informații despre drepturile pasagerilor, o creștere de 13 puncte procentuale din 2019. Aceste informații au fost cel mai frecvent întâlnite în gări (9%, +5). 75% dintre pasagerii aerieni au primit informații despre drepturile lor înainte de călătorie, comparativ cu 61% pentru transportul feroviar, 51% pentru autocar și 54% pentru nave/feriboturi. Sensibilizarea continuă să fie crucială.
Satisfacția Pasagerilor și Utilizarea Biletelor Unice
Satisfacția cu privire la gestionarea perturbărilor majore este cea mai ridicată în cazul zborurilor (66%, +12 pp), urmată de nave/feriboturi (53%, -3 pp), tren (52%, +8 pp) și autocare (50%, +8 pp).
Utilizarea biletelor unice pentru călătorii multimodale rămâne limitată la 11% (neschimbat), cu cele mai frecvente combinații fiind tren/autocar (39%, +9 pp) și avion/feroviar (25%, +1 pp). 32% (+7 pp) s-au confruntat cu probleme, 13% (+4 pp) aproape au pierdut o conexiune, iar 11% (+3 pp) chiar au pierdut o conexiune.
Etapele Următoare
Orientările revizuite sunt acum disponibile pentru operatori și autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, rezultatele sondajului Eurobarometru și noile orientări vor fi utilizate de legislatori în analizarea propunerilor Comisiei din noiembrie 2023 privind asigurarea respectării drepturilor pasagerilor și drepturile pasagerilor în contextul călătoriilor multimodale, precum și propunerea legislativă din 2013 privind drepturile pasagerilor aerieni.
Context
Uniunea Europeană este singura regiune din lume unde pasagerii sunt protejați de un set complet de drepturi, indiferent dacă călătoresc cu avionul, trenul, vaporul sau autobuzul. Aceste drepturi se bazează pe trei principii fundamentale: nediscriminare, informații exacte și accesibile, și asistență imediată și proporțională. Protecția pasagerilor din UE este unică la nivel global.
Eurobarometrul este un instrument de sondaj utilizat de instituțiile și agențiile UE pentru a monitoriza opiniile publice din Europa pe diverse teme legate de Uniunea Europeană și subiecte de natură politică sau socială. Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat între 12 ianuarie și 4 februarie 2024, cu participarea a 26.601 cetățeni.