Chiriile din Germania continuă să crească – Chiriile continuă să crească în timp ce interesul pentru cumpărare scade: presiunea asupra pieței imobiliare este în creștere. Prețurile de închiriere cresc vertiginos în două orașe.
Piața imobiliară este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari: potrivit unui nou studiu, chiriile cresc fără încetare în metropolele germane. În prima jumătate a anului, chiriile solicitate în Berlin, Hamburg, München, Köln, Frankfurt, Düsseldorf, Stuttgart și Leipzig au crescut în medie cu 6,7%, potrivit unei analize a specialistului imobiliar Jones Lang LaSalle (JLL).
În același timp, există o scădere vizibilă a potențialilor cumpărători. Potrivit unei noi analize a portalului imobiliarImmoScout24, dobânda s-a mutat către imobiliare în segmentele de preț mai mici în prima jumătate a anului 2023.
Potrivit studiului JLL, dinamica în metropole a fost recent mai puternică decât în districtele urbane. Chiriile solicitate au crescut deosebit de puternic în Berlin și Leipzig, unde, conform studiului, au fost înregistrate creșteri procentuale de două cifre. În Berlin, a existat o imigrație netă de 86.000 de persoane în 2022, în timp ce puțin peste 17.000 de apartamente au fost finalizate, a explicat JLL. Piața imobiliară din Berlin este din ce în ce mai strânsă.
În celelalte orașe mari, creșterile chiriilor au fost mult mai moderate, în Stuttgart chiriile solicitate chiar au scăzut ușor, informează Merkur.de.
„În toate metropolele luate în considerare, există o penurie enormă de aprovizionare, care va fi exacerbată de construcția de locuințe incertă”, a spus expertul JLL în domeniul imobiliar rezidențial Roman Heidrich. „Prin urmare, creșterile chiriilor nu se termină.” Presiunea vine și de la creșterea ratelor de creditare, care îi împiedică pe potențialii cumpărători să cumpere proprietăți imobiliare și îi împing pe piața de închiriere, se spune în studiu.
O arată și analiza ImmoScout: În timp ce în 2022 o familie cu un venit pe gospodărie de 4.500 de euroși-ar putea permite încă un împrumut pentru o proprietate în valoare de700.000 de euro (capital propriu 25 la sută, dobândă sub 1 la sută, rate lunare de 1.500 de euro), în 2023 aceeași familie își poate permite un împrumut pentru o proprietate în valoare de 430.000 de euro (rate de 1.500 euro pe lună, dobândă de 4 la sută). Aceasta înseamnă că mulți oameni amână achiziția în speranța unor condiții mai bune pe viitor.
JLL vede, de asemenea, prețurile de achiziție sub presiune. Potrivit studiului, prețurile cerute pentru apartamente au scăzut cu 7 la sută în prima jumătate a anului, în timp ce în aceeași perioadă a anului precedent s-a înregistrat o creștere de 7,5 la sută.
În timp ce proprietățile imobiliare rezidențiale din Berlin au devenit puțin mai scumpe, au existat scăderi semnificative în toate celelalte metropole – mai ales în München, Stuttgart și Düsseldorf. În metropole, prețurile crescuseră brusc în timpul lungului boom imobiliar. Potrivit JLL, recent prețurile au scăzut semnificativ mai puțin în districtele urbane (-5,2 la sută) și districtele rurale (-2,2 la sută).
Sursa: Ziarul Românesc