China își redirecționează importurile agricole către America Latină și Europa, pe fondul războiului comercial cu SUA

Noile tarife impuse de China asupra produselor agricole din SUA determină o schimbare semnificativă a fluxurilor comerciale globale, Beijingul orientându-se către alte piețe pentru aprovizionare. Ca urmare, țările din America Latină, Europa și regiunea Pacificului vor deveni principalii furnizori ai celui mai mare importator mondial de produse agricole.

Importurile Chinei de soia din Brazilia, grâu din Australia și carne de porc din Europa sunt așteptate să crească substanțial, susțin experții consultați de Reuters. Decizia vine ca răspuns la măsura anunțată de președintele american Donald Trump, care a majorat tarifele vamale suplimentare pentru produsele chinezești la 20%. Drept replică, Beijingul a introdus taxe vamale de până la 15% pentru produsele agricole americane, inclusiv carne de pui, soia și porumb, cu un impact de aproximativ 21 de miliarde de dolari.

Potrivit analistului Rabobank, Pan Chenjun, „modificarea tarifelor va reorienta comerțul global, iar China va înlocui importurile din SUA cu livrări mai mari din Brazilia, Spania, Țările de Jos și alte state UE”. Deși China a deschis investigații privind importurile de carne de porc și produse lactate din Europa, aceste măsuri nu au afectat semnificativ comerțul.

În ceea ce privește soia, aproape jumătate din exporturile americane mergeau spre China, ceea ce înseamnă că noua politică tarifară va crește dependența Beijingului de producătorii din Brazilia și Argentina. Potrivit analistului Dennis Voznesenski de la Commonwealth Bank din Sydney, „America de Sud va beneficia cel mai mult de această schimbare, iar și alți furnizori de oleaginoase, precum cei de canola, ar putea vedea o creștere a cererii”.

Pe segmentul cerealelor, tarifele mai mari impuse grâului american vor avantaja Australia, deși China și-a redus recent importurile totale din cauza unor recolte interne bune. De asemenea, tarifele de 10% aplicate sorgului american creează noi oportunități pentru fermierii australieni, care ar putea compensa deficitul lăsat de SUA.

Astfel, măsurile luate în contextul războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii au efecte directe asupra piețelor globale, oferind noi oportunități pentru producătorii din America Latină și Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *