Miniștrii Finanțelor din Uniunea Europeană urmează să aprobe oficial, marți, aderarea Bulgariei la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026. Astfel, zona euro va ajunge la 21 de membri, iar Bulgaria – stat UE din 2007, cu o populație de 6,1 milioane – va renunța la leva în favoarea monedei unice.
Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană au confirmat în iunie că țara îndeplinește criteriile necesare, iar votul celor 27 de miniștri este considerat o formalitate.
Cu toate acestea, adoptarea euro nu este susținută unanim în Bulgaria. Mii de oameni au protestat recent la Sofia, sub sloganul „nu euro”, temându-se că schimbarea monedei va duce la creșteri de prețuri. Sondajele arată că aproape jumătate dintre bulgari se opun aderării în 2026.
Susținătorii proiectului consideră însă că trecerea la euro va consolida poziția geopolitică a Bulgariei în interiorul UE și va reduce influența Rusiei în regiune.
Inițial, Bulgaria spera să adopte moneda mai devreme, dar a fost împiedicată de inflația ridicată și instabilitatea politică. Leva este deja legată de euro printr-un regim valutar fix, iar aderarea propriu-zisă vine după o perioadă de pregătire îndelungată.
Euro a fost introdus oficial în 1999, iar bancnotele și monedele au intrat în circulație din 2002. De atunci, alte opt state s-au alăturat zonei euro, ultima fiind Croația în 2023. Singura țară UE scutită de obligația de a adopta moneda unică este Danemarca, care a obținut o derogare prin referendum.