Drepturile din muncă, și nu numai, odată ajuns la vârsta de 52 de ani sunt foarte importante. În Spania, este în vigoare o măsură care permite celor care nu au un loc de muncă să poată beneficia de un ajutor de șomaj special, dacă îndeplinesc condițiile. Dar și cine nu e șomer are o variantă pentru a obține bani la vârsta de 52 de ani fără să lucreze. Este vorba de persoanele cu una dintre bolile recunoscute de Asigurările Sociale, care se vor putea pensiona la vârsta de 52 de ani, atâta timp cât îndeplinesc anumite cerințe.
Poți să te pensionezi la 52 de ani?
De la un an la altul este mai greu să te pensionezi. Pe de o parte, vârsta de pensionare crește, pe de alta și anii de cotizare necesari pentru a încasa pensia la 65 de ani sunt tot mai mulți. Anumiți lucrători cu dizabilități, după o lungă carieră profesională, se întreabă dacă se pot pensiona mai devreme. Securitatea Socială răspunde da. Cu condiția să îndeplinească o serie de cerințe.
Pensionare anticipată la 52 de ani în 2024
Baza legislativă este Decretul Regal 370/2023. Normativa permite lucrătorilor cu un grad de handicap egal sau mai mare de 65% să se pensioneze la vârsta de 52 de ani. Să ne amintim că chiar acum, în 2024, vârsta de pensionare este stabilită la 65 de ani pentru cei cu cel puțin 38 de ani de cotizare. Pentru cei care nu ajung la acest timp, se amână până la 66 de ani și 6 luni.
Ca regulă generală, tuturor lucrătorilor care se pensionează înainte de vârsta normală se aplică reduceri în cuantumul pensiei. În cazul persoanelor cu dizabilități, nu. Asta înseamnă că vor putea încasa 100% din pensie atâta timp cât îndeplinesc cerințele.
Patologiile care generează handicap
Pentru a putea ieși la 52 de ani este necesar, ca și în pensiile contributive, să ai 15 ani de cotizare. Dar există o diferență aici: cel puțin 5 dintre ei trebuie să fie din cauza unei boli invalidante. Adică, în acei 15 ani, este necesar să fi avut un grad de handicap acreditat egal sau mai mare de 65% timp de cel puțin 5 ani.
Acest handicap trebuie să fie motivat de una dintre patologiile care generează handicap cuprinse în anexa I la Decretul regal 370/ 2023. În plus, anii lucrați trebuie să fie recunoscuți printr-un raport medical. Persoanele cu un grad de handicap de cel puțin 65% vor beneficia de următorii coeficienți reducători.
Vârsta obișnuită de pensionare, redusă
Astfel, cu un grad de handicap de 65% sau mai mare, vârsta obișnuită de pensionare va fi redusă cu o perioadă echivalentă cu rezultatul aplicării unui coeficient de 0,25 la timpul efectiv lucrat. În schimb, cu un grad de handicap de 65% sau mai mare și care justifică necesitatea ca o terță persoană să desfășoare activități esențiale ale vieții zilnice, vârsta obișnuită de pensionare va fi redusă cu o perioadă echivalentă cu rezultatul aplicării unui coeficient de 0,50 la timpul efectiv lucrat.
Care sunt bolile care determină handicap?
În cazul în care gradul de handicap este de numai 45%, lucrătorii se pot pensiona anticipat, dar începând cu vârsta de 56 de ani. Între bolile care determină handicap se numără:
- paralizie cerebrală
- sindromul Down
- sindromul Prader Willi
- sindromul X fragil (sindrom genetic care se caracterizează prin probleme de dezvoltare intelectuală)
- achondroplazia (o boală genetică a scheletului)
- fibroză
- tulburări din spectrul autismului
- anomalii congenitale secundare talidomidei
- sechele ale poliomielitei sau ale sindromului post-polio
- sechele ale tumorilor SNC, infecții sau otrăviri
- schizofrenie
- tulburare bipolara
- scleroza laterala amiotrofica
- Scleroză multiplă
- leucodistrofii
- sindromul Tourette
- leziuni traumatice ale măduvei spinării
Această listă nu este definitivă și va fi extinsă. De altfel, CERMI a propus asigurărilor sociale noi boli pentru pensionarea anticipată din cauza invalidității. Gestionarea și recunoașterea dreptului de a primi o pensie necontributivă se face de către Comunitățile Autonome și Institutul pentru Persoane Vârstnice și Servicii Sociale (Imserso).