Cât bacșiș se lasă în Spania? Și cum procedezi dacă plătești cu cardul?

Cât bacșiș se lasă în Spania

Cât bacșiș se lasă în Spania la restaurant sau bar? În ultima vreme, se răspândește în Spania o practică importată din SUA: pe factura de plată de la restaurante se sugerează clientului să plătească între 5 și 10% din costul mesei, ca bacșiș (la propina – în limba spaniolă).

Practica, neobișnuită până acum în restaurantele spaniole, a fost depistată în unități din Madrid și Barcelona în ultimele luni și, în timp ce industria hotelieră amintește că nu este obligatoriu să plătești, consumatorii consideră că acest este un truc, prin care lucrătorii, plătiți prost, ajung cumva la salarii decente.

„Factura” arată separat suma totală fără bacșiș, suma cu procentul sugerat (5, 8 sau 10%) și chiar opțiunea unui bacșiș la alegerea clientului. Unele restaurante atrag atenția că toți acești bani merg la ospătari și bucătari, ba chiar sunt cei care asociază „emoticon-urile”, pentru suma fără bacșiș este o față tristă, un zâmbet pentru 5% și o față fericită pentru 10%.

Secretarul general Facua-Consumatori în Acțiune, Rubén Sánchez, consideră că este o tehnică care încearcă să „creeze un sentiment de vinovăție” clientului care decide să nu lase nimic.

Sánchez reiterează că „nu este un act ilegal pentru că ei nu o impun” dar consideră că a cere banii respectivi înseamnă „încercarea de a profita” de client pentru ca, „într-un fel, el să devină cel care plătește bonus pentru un salariu prea mic.”. În opinia sa, bacșișul „nu poate înlocui un salariu decent”, scrie 20minutos.es.

De la „Hostelería de España„ au indicat că este o opțiune „sugerată”, dar că „nu este obligatoriu” să lași un bacșiș: „Totuși este ceva voluntar pentru că în Spania nu face parte din salariu, ci mai degrabă un obicei dobândit în care clientul își arată satisfacția”.

Clienții din Spania însă nu au primit foarte bine inițiativa. Un client a povestit că a decis împreună cu prietenii săi „să nu dea nimic, din moment ce ne simțim forțați”. Mulți clienți au fost surprinși de inițiativă și au fost critici.

Spaniolii nu sunt de acord

Spre deosebire de SUA, unde bacșișul ajunge chiar la 20 – 25% din suma de plată, spaniolii nu sunt de acord cu aceste cifre. În SUA există ideea că angajații din hoteluri și restaurante își construiesc veniturile pe bacșișuri, dar în Spania, conform unui sondaj, 90%sunt împotriva inițiativei.

în locuri precum SUA bacșișul face parte din salariul ospătarului. „În cultura anglo-saxonă este foarte instituționalizat, mai ales că bacșișul este constituit ca o parte foarte substanțială a salariului muncitorului”, explică Juan Carlos Merino, profesor la EAE Business School .

Expertul subliniază că în SUA este normalizat pentru că salariile ospătarilor sunt „foarte mici, iar mentalitatea este alta”. „Lăsarea unui bacșiș este obligatorie, deja îl iau de la sine înțeles, restaurantul însuși o cere și este de neconceput să nu-l primească”, indică acesta, adăugând că, în plus, clientul știe că trebuie să plătească și nu se opune.

Cu toate acestea, cultura europeană este foarte diferită. „Dacă se răspândește în Spania, mulți oameni când vor vedea factura cu un procent de bacșiș vor simți respingere și se vor întreba: „Dar de ce trebuie să plătesc salariul muncitorului?””, spune Merino.

„ Salariile nu pot fi înlocuite în niciun caz cu bacșișuri, pentru că până la urmă costul companiei ar fi redus și ar lăsa acea parte din salariu pe seama unui terț”, care, insistă el, în Spania are opțiunea de a plăti sau nu. Astfel, el asigură că, în loc să încurajeze bacșișurile, sectorul restaurantelor ar trebui să fie „mai demn , instituind condiții de muncă mai bune și salarii mai competitive”.

Cât bacșiș se lasă în Spania? Și cum se face la plata cu cardul?

Dar, până la urmă, cât bacșiș este potrivit? „Astăzi nu există nicio obligație legală care să stabilească că un client trebuie să lase bacșiș și nici una care să impună o sumă maximă sau minimă de plătit”, punctează profesorul EAE Business School. Cu toate acestea, indică faptul că bacșișul obișnuit este în jur de 5% – 10% din suma totală a contului.

Obiceiul spaniol cu ​​privire la bacșișuri nu a fost niciodată foarte semnificativ. „ Pe vremuri era rămas o sumă mică și întotdeauna în numerar, dar acum este mai puțin frecventă din cauza utilizării generale a cardurilor”, spune Juan Carlos Merino.

„Uneori, chiar și atunci când clientul dorește să lase un bacșiș cu un card, chelnerul îi spune că este mai bine să nu, pentru că până la urmă nu va primi banii aceia”, adaugă el, explicând dificultatea înregistrării și ținerii evidenței acelor bani care se colectează prin pos.

Când plătești un bacșiș cu cardul, lucrătorii nu îl primesc direct și imediat, ci intră în contul companiei. Se poate întâmpla ca, în final, să nu mai ajungă deloc la lucrători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *