Absența pe perioada șomajului din Spania: atunci când nu ai un loc de muncă și primești șomaj, în anumite situații trebuie să respecți niște reguli impuse de statul spaniol pentru a continua să primești beneficiul. Am rugat-o pe Cristina Florea, atașatul pe probleme de muncă la Ambasada României din Spania să ne ofere explicații oficiale în legătură cu acest subiect. Iată răspunsurile sale.
Absența pe perioada șomajului din Spania, trebuie să anunți sau nu?
Un șomer în Spania poate pleca în vacanță în România?
Cristina Florea: Un șomer în Spania, indiferent dacă este beneficiar de prestații sau doar înscris în căutare de loc de muncă, poate părăsi teritoriul Spaniei pentru o perioadă de 15 zile, fără a i se întrerupe prestația. Dacă deplasarea este pentru o perioadă mai mare de 15 zile, se întrerupe temporar acordarea prestației. Aceasta se reia la revenirea pe teritoriul spaniol. În orice caz, trebuie anunțat Serviciul Public de Ocupare spaniol cu privire la perioada de deplasare în alt stat.
Dacă o persoană, de naționalitate română, este rezidentă în Spania și pleacă să lucreze doi ani în Germania cine /ce țară îi va plăti șomajul?
Nu este vorba de naționalitate și nici de rezidență. Oricum, dacă lucrează 2 ani în Germania trebuie să aibă și acolo rezidența legală. Dacă intră în șomaj când lucrează în Germania, prestația pentru șomaj va fi plătită de Germania. Dacă intră în șomaj după ce se întoarce și lucrează o perioadă în Spania, prestația pentru șomaj va fi plătită de Spania.
Condițiile de acordare a șomajului în Spania: 6 ani cotizați
Ce trebuie să știe românii din Spania cu privire la condițiile de acordare a șomajului?
În primul rând trebuie să știe că pentru acordarea prestației pentru șomaj în Spania se însumează toate perioadele cotizate în ultimii 6 ani dinaintea solicitării și în celelalte state europene în care a lucrat. Deci nu doar în Spania. Dovada cotizării se face prin Formularul U1. Acest formular se poate solicita personal de la Agenția Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă de unde beneficiarul are domiciliul în România sau de la Serviciul Public de Ocupare din statul în care persoana a lucrat în ultimii 6 ani dinaintea solicitării prestației.
„Prestația de șomaj se poate exporta”
În al doilea rând, trebuie știut că prestația pentru șomaj se poate exporta. Asta dacă beneficiarul din Spania merge să caute un loc de muncă în Romania sau în alt stat european. Se anunță Serviciul Public de Ocupare spaniol. Acesta eliberează Formularul U2. Acest formular trebuie prezentat la Serviciul Public de Ocupare din statul în care șomerul se deplasează pentru a căuta un loc de muncă.
Exportarea prestației se poate face pentru o perioadă între 3 și 6 luni. Perioada diferă, în funcție de aprobarea acordată de Serviciul Public de Ocupare din Spania. După această perioadă, dacă încă există drept la acordarea prestației, beneficiarul trebuie să se întoarcă în Spania pentru a continua să o primească. Sau, în caz contrar, i se va aplica legislația privind șomajul din statul în care s-a deplasat.
În al treilea rând, trebuie știut că, după terminarea perioadei de acordare a prestației contributive pentru șomaj urmează, în functie de situația fiecărei persoane (persoane avute în întreținere, vârstă etc) o perioadă de acordare a unui ajutor pentru șomaj.
Se acordă un ajutor pentru șomaj și pentru cotizare insuficientă (sub 12 luni), respectiv pentru cotizare între 3-6 luni, în funcție de situația familiară a solicitantului. Reamintesc că, pentru stabilirea perioadelor de cotizare pentru acordarea șomajului în Spania se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în ultimii 6 ani în statele europene în care persoana a lucrat.