G7 cedează presiunilor americane: SUA, scutite de impozitul minim global de 15%

Donald Trump obține o victorie diplomatică semnificativă, după ce statele G7 au acceptat să excludă Statele Unite de la aplicarea unui impozit minim global de 15% asupra marilor companii. Decizia, anunțată sâmbătă de președinția canadiană a G7, a fost luată pentru a evita represaliile economice anunțate de administrația Trump în lipsa unui compromis.

În schimbul acestei concesii, SUA au renunțat la ideea introducerii unei „taxe de răzbunare” împotriva țărilor care impun reglementări considerate discriminatorii față de companiile americane. Este vorba despre o prevedere din proiectul legislativ „One, Big, Beautiful Bill”, care ar fi declanșat măsuri punitive în baza secțiunii 899 – o clauză dur criticată de aliații SUA.

„Este un compromis onorabil, deoarece ne scutește de represaliile automate ale secțiunii 899 din marea lege frumoasă”, a declarat ministrul italian de finanțe, Giancarlo Giorgetti.

Un „sistem paralel” pentru firmele americane

Declarația finală a G7 face referire la instituirea unui „sistem paralel” prin care firmele americane să nu fie supuse regulii OCDE privind impozitul minim, menținând totuși un cadru de cooperare fiscală. Potrivit oficialilor, acest compromis este menit să mențină stabilitatea sistemului fiscal internațional, fără a afecta marile interese economice americane.

Acordul vine într-un context tensionat: SUA amenințaseră că vor impune tarife de până la 50% pentru produse europene dacă nu se ajungea la un consens până la 9 iulie. Cedarea G7 este văzută de unii analiști drept o capitulare în fața presiunii americane.

Critici dure: „O navă fiscală cu o gaură de mărimea SUA”

Deși oficialii europeni au încercat să tempereze tonul – un reprezentant francez spunând că „nu ne revendicăm victoria, dar am obținut concesii” – reacțiile criticilor au fost ferme.

„Statele Unite încearcă să se scutească pe sine strângându-i de braț pe alții, ceea ce ar face ca acordul fiscal să fie complet inutil. O navă cu o gaură de mărimea SUA în carenă nu va pluti”, a declarat Markus Meinzer de la Tax Justice Network.

Administrația Trump a susținut că regula privind redistribuirea profiturilor neimpozitate încalcă suveranitatea fiscală a SUA și ar permite altor țări să beneficieze de venituri ce aparțin economiei americane.

Cu toate acestea, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a confirmat joi pe platforma X că va solicita Congresului eliminarea secțiunii 899, pentru a facilita aplicarea acordului și pentru a calma tensiunile internaționale.

Comisarul european pentru fiscalitate, Wopke Hoekstra, a salutat „semnele de progres” în cadrul G7, fără a detalia natura compromisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *