Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, avertizează că Europa trebuie să dezvolte urgent o capacitate masivă de producție de drone pentru a putea răspunde unui potențial atac din partea Rusiei. Într-un interviu pentru Sky News, oficialul a subliniat că, potrivit informațiilor din serviciile militare, Rusia ar putea ataca un stat NATO în următorii cinci ani.
Kubilius estimează că Moscova ar putea deține în jur de cinci milioane de drone, iar pentru a face față unui astfel de pericol, Europa trebuie să fie pregătită să producă și să desfășoare un număr comparabil.
Lecții de pe frontul ucrainean
Războiul din Ucraina a transformat dronele într-un element-cheie al conflictului. Potrivit estimărilor, 80% din pierderile armatei ruse pe front sunt cauzate de drone. Ucraina plănuiește să producă peste patru milioane de drone doar în 2025.
Pe linia frontului, zone precum așa-numita „Vale a Morții” sunt complet controlate de drone – vehiculele blindate supraviețuiesc doar câteva minute.
Nu drone stocate, ci capacitate de reacție rapidă
Kubilius avertizează că nu este suficient să stocăm drone, deoarece tehnologia se învechește rapid. În schimb, Europa trebuie să investească în formarea de specialiști – piloți, ingineri și producători – care să poată crește producția imediat, în caz de război.
„Doar două armate de pe continent sunt testate în luptă cu drone: Rusia și Ucraina”, a spus el. „Noi trebuie să învățăm urgent de la ucraineni.”
Progrese în industrie, dar ritm lent
Companii europene precum start-up-ul german STARK și Alpine Eagle dezvoltă deja drone de atac și de interceptare destinate Ucrainei. Cu toate acestea, experții avertizează că Europa este departe de a fi pregătită pentru un conflict de amploare.
Jan-Hendrik Boelens, CEO la Alpine Eagle, susține că NATO nu este capabilă să facă față unui atac masiv cu drone. Spre comparație, Ucraina a produs 1,3 milioane de drone anul trecut, în timp ce unele țări NATO, precum Germania, ar fi cumpărat doar câteva sute.
Reacția NATO și investițiile planificate
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că dronele vor fi o componentă esențială în noua strategie de apărare a alianței. Se dorește o majorare de cinci ori a capacităților de apărare antiaeriană, iar statele membre sunt încurajate să investească cel puțin 5% din PIB în apărare până în 2035.
Marea Britanie a integrat deja dronele în planul său strategic, adoptând o formulă 20-40-40: 20% arme convenționale, 40% muniții de unică folosință și 40% drone reutilizabile.
Guvernele din Germania și Danemarca au semnat recent acorduri de coproducție de drone, în timp ce Marea Britanie va investi două miliarde de lire sterline în tehnologia dronelor în acest mandat.