Medici de la spitalele de psihiatrie din România trag un semnal de alarmă: tot mai mulți tineri ajung la urgențe din cauza consumului de droguri, iar unii dintre aceștia încep încă de la vârste extrem de fragede – chiar 10-11 ani.
Emanuela Andrei, medic la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din București, a precizat că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor. Adolescenții sunt majoritari, însă, în timpul evaluărilor, mulți recunosc că au avut primul contact cu drogurile încă din copilărie.
„Vedem tot mai mulți pacienți tineri cu probleme serioase legate de consum. Cei cu episoade grave ajung la urgențe, dar alții vin prin programări, la solicitarea părinților. Dacă sunt minori, este obligatorie prezența unui însoțitor”, a declarat medicul.
Conform acesteia, cele mai frecvent consumate substanțe sunt canabisul și noile droguri sintetice, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice” sau „legale”. De asemenea, mulți dintre tineri nu se limitează la o singură substanță, fiind implicați în policonsum – combinarea mai multor droguri cu efecte psihoactive.