Sâmbăta lui Lazăr – Ziua Învierii și a Pomenirii celor Adormiți. Obiceiuri și Semnificații Profunde în Tradiția Ortodoxă

12 aprilie 2025 este o zi cu puternică încărcătură spirituală pentru credincioșii ortodocși: Sâmbăta lui Lazăr. Este ziua în care Biserica pomenește una dintre cele mai impresionante minuni săvârșite de Iisus Hristos – învierea lui Lazăr, prietenul Său, mort de patru zile.

Această sărbătoare este mai mult decât o simplă amintire – este o mărturie a biruinței vieții asupra morții și o prevestire a propriei Învieri a Mântuitorului. De aceea, Sâmbăta lui Lazăr este numită adesea și „Paștele cel mic”, marcând începutul sfânt al Săptămânii Patimilor.


🌿 Tradiții vii în cultura românească

În satele românești, tradițiile din această zi sunt respectate cu sfințenie. Oamenii merg la biserică cu colivă, vin, colaci și lumânări, pentru a-i pomeni pe cei dragi trecuți în neființă. Este ultima sâmbătă din Postul Mare în care se mai fac parastase, iar pomenirea morților devine o punte între viață și veșnicie.

În multe zone, se vizitează cimitirele, unde familiile îngrijesc mormintele, aprind lumânări și se roagă în liniște. Focurile aprinse în curți sau la marginea drumurilor simbolizează căldura și lumina oferite sufletelor care, se crede, coboară pe pământ în această zi.


👧 Lăzărița – un ritual străvechi al primăverii

Un obicei păstrat în Muntenia și Oltenia este Lăzărița, un colind ritualic practicat de fete îmbrăcate în costume populare, care merg din casă în casă și interpretează o scenetă despre viața și moartea lui Lazăr. Fata care joacă rolul central este împodobită ca o mireasă, simbolizând puritatea și renașterea.

În schimbul cântecelor, gazdele oferă ouă, nuci, mere sau plăcinte, care vor fi folosite la masa de Paște. Se spune că a nu dărui ceva colindătoarelor aduce ghinion în anul ce urmează.


🥧 Plăcintele lui Lazăr – gustul tradiției și al iubirii neîmplinite

Se spune că, înainte de a muri, Lazăr și-ar fi dorit plăcinte, dar mama sa nu a avut timp să i le pregătească. Îndurerată, ea a promis că în fiecare an, în această zi, va coace plăcinte în amintirea fiului. Astăzi, în multe gospodării, se fac plăcinte cu mere, brânză sau dovleac, care sunt apoi împărțite în memoria celor adormiți.


🚫 Ce este bine să eviți în Sâmbăta lui Lazăr

Conform tradiției, în această zi nu se lucrează – sunt interzise muncile grele, torsul, spălatul sau lucrările agricole importante. Este o zi de reculegere, de rugăciune și de reflecție asupra vieții veșnice. Se spune că nu este bine să plantezi pomi sau legume, pentru că acestea vor rodi slab sau deloc – în schimb, plantarea florilor este binevenită.


🕊️ O zi a speranței și a Învierii

Sâmbăta lui Lazăr reunește, într-un mod profund, memoria celor plecați dintre noi cu speranța înviazărilor viitoare. Învierea lui Lazăr este dovada că moartea nu este un sfârșit, ci doar o trecere – iar această sărbătoare rămâne o chemare la credință, iubire și comuniune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *