În 2024, cazurile de holeră au crescut semnificativ la nivel global, cu cel puțin 810.000 de cazuri și aproximativ 5.900 de decese, ambele reprezentând o creștere de peste 50% față de anul precedent, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Până în acest an, aproape 100.000 de cazuri și 1.300 de decese au fost raportate în 25 de țări.
Situatia este deosebit de critică în țări precum Angola, care a înregistrat aproape 45% din decesele globale din cauza holerei în ultimele 28 de zile. De asemenea, Myanmar se confruntă cu un risc crescut de epidemii de holeră, în urma cutremurului devastator, care a distrus locuințe și infrastructura sanitară.
Barboza, șeful unității de control al holerei la OMS, a subliniat că și țări care nu au mai raportat cazuri de holeră de peste un deceniu, precum Namibia, au început să înregistreze infecții din nou. De asemenea, țări care declaraseră epidemii încheiate, cum ar fi Kenya, Malawi, Zambia și Zimbabwe, se confruntă acum cu noi focare.
„Holera este o boală care se transmite prin apă și alimente contaminate cu fecale și care, în plin secol XXI, nu ar trebui să existe”, a declarat Barboza, subliniind că datele oficiale pentru 2024 sunt probabil subestimate, având în vedere informațiile incomplete.