Trei profesori renumiți de la Universitatea Yale, istoricul Timothy Snyder, soția sa Marci Shore și cercetătorul în domeniul fascismului Jason Stanley, au anunțat că vor părăsi Statele Unite, invocând presiunile administrației Trump asupra universităților și îngrijorările legate de o alunecare a Americii spre fascism. Profesorii au decis să se transfere la Universitatea din Toronto, din cauza restricțiilor asupra libertății academice și a ingerinței guvernului în educație.
Jason Stanley a explicat că decizia a fost determinată de presiunile exercitate asupra Universității Columbia din New York, unde administrația Trump a solicitat modificarea reglementărilor referitoare la protestele studențești și la curicula departamentului de Studii pentru Orientul Mijlociu. Stanley a comparat evoluțiile politice recente cu „fascismul”, subliniind că aceste presiuni asupra instituțiilor de învățământ superior nu vor face decât să crească.
Marci Shore și Timothy Snyder au spus că se simt tot mai neliniștiți de măsurile administrației Trump, inclusiv reducerea finanțării pentru universități și lansarea unor investigații privind modul în care instituțiile educaționale tratează protestele pro-palestiniene, în special în urma conflictului din Gaza. „Mă tem că va izbucni un război civil”, a declarat Shore, explicând că decizia lor de a părăsi SUA a fost parțial motivată de „alunecarea americană spre fascism”.
Protestele pro-palestiniene de la universitățile din SUA, inclusiv la Columbia, au avut un impact semnificativ, iar în urma anunțului guvernului de a tăia 400 de milioane de dolari din finanțarea federală pentru Columbia, universitatea a fost nevoită să revizuiască regulile sale interne și curriculumul privind studiile din Orientul Mijlociu. Stanley a criticat conducerea universității pentru că a cedat presiunilor guvernamentale și a avertizat că această tendință va continua să se agraveze.
Aceștia au afirmat că au ales Universitatea din Toronto, care reprezenta o opțiune atractivă, nu doar datorită statutului său academic, ci și ca o reacție la „catastrofa americană” sub conducerea actuală. De asemenea, Stanley a descris măsurile administrației Trump drept o amenințare majoră pentru democrația și libertatea de exprimare în SUA.