O româncă a creat una dintre cele mai apreciate școli de îngrijitoare din Europa. Cât de atractive sunt salariile

Snejana Suzana Raichici, o gălățeancă prin adopție, a instruit sute de femei care îngrijesc în prezent bătrâni din Austria și Germania. Școala ei de îngrjitoare are marele avantaj că le garantează cursantelor un loc de muncă imediat după absolvire, pe salarii între 1.500 și 2.500 de euro.

Snejana Suzana Raichici (38 de ani) este la origine sârboaică. A trăit în Reșița, iar apoi a plecat la muncă în Spania, Austria și Germania. A pornit ca ajutor de bucătar, iar relativ repede, într-un an și jumătate, a ajuns manager de restaurant.

Nu a plecat de acasă din cauza sărăciei, așa cum au făcut mulți români, ci pentru că a vrut să aibă și o altă experiență de viață.

„Lucram într-o bijuterie și nu aveam grija zilei de mâine, dar am vrut mai mult de la mine, pentru că știam că pot”, a explicat tânăra pentru „Adevărul” ce a determinat-o să ia calea străinătății.

În urmă cu 14 ani s-a stabilit la Galați, unde venise după căsătorie, și a creat Școala Îngrijitoarelor, una din cele mai apreciate din Europa în momentul de față.

„Am văzut că aici oamenii sunt foarte reci și triști, în special mămicile. După ce am studiat puțin problema, am realizat că oamenii de aici, dar în special mamele nu aveau bani și nicio educație ca să găsească soluții și opțiuni, cum aveam noi, cei din vestul țării”, povestește Snejana cum s-a născut ideea creării școlii.

La absolvire, îngrijtoarele primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, care atestă că au calificarea necesară pentru a îngriji bătrâni la domiciliu, dar și o diplomă de perfecționare în comunicare în limba germană.

Salarii între 1.500 și 2.500 de euro pentru îngrijitoare

Școala îngrijitoarelor de la Galați are marele avantaj pentru că, imediat după absolvire, le oferă cursantelor un loc de muncă în Austria, în baza unui protocol încheiat cu autoritățile din această țară.

Durata cursurilor este de 10 săptămâni și însumează 360 de ore, dintre care 120 de ore de pregătire teoretică si 240 de ore de pregătire practică.

Îngrijitoarele pornesc cu un salariu net lunar de 1.500 de euro și pot ajunge chiar și la 2.500 de euro, în funcție de competențele fiecăreia, cum sunt cele lingvistice, abilitățile și calificările pe care le au.

În plus, pentru că locuiesc în casa pacientului, nu scot bani dun buzunar pentru transport, chirie, utilități și mâncare. În prezent, sunt peste 950 de îngrijitoare instruite la școala ei care îngrijesc bătrâni din Austria și Germania. În timpul pandemiei de coronavirus, îngrijitoarele de la școala Snejanei au început să ofere îngrijiri medicale la domiciliu și la Galați.

„Îngrijtoarele au oportunitatea de a lucra în ambele țări. În Austria sunt încadrate ca persoane fizice autorizate și pot sta oricât. Când simt nevoia să vină acasă, de regulă cam după o lună, lucrează și în România. Deprind astfel și experiență și câștigă bani și cât stau acasă”, detaliază coordonatoarea școlii îngrijitoarelor cum funcționează sistemul.

Terapie pentru copiii cu nevoi speciale

În urmă cu trei ani, Snejana a deschis Centrul de zi și de joacă „Ariel” în Galați, unde copiii de la 0 la 3 ani descoperă lucruri noi, se dezvoltă frumos și cresc departe de ecranele telefoanelor și televizoarelor. Interesant este programul după care pot fi primiți micuții.

Aceștia pot fi aduși zilnic la centru de părinți pentru câteva ore, pentru mai multe zile, pentru o lună, iar în cadrul structurii fac terapie și copiii cu nevoi speciale. Micuții sunt consiliați de un psiholog, un logoped și un medic pediatru.

„Centrul a fost creat pentru  a acoperi nevoia mamelor cu copii mici de a continua să lucreze,  ca să nu fie nevoite să se rupă de societate și de mediul activ. Totodată, copiii sunt pregătiți pentru a face pasul către grădiniță”, spune Snejana.

Extrem de interesant este proiectul de parenting derulat în cadrul centrului, care se adresează în special mamelor, dar și adolescentelor sau mamelor în devenire, intitulat „Viața de m.a.m.a.”. Acesta vizează metode auto-adaptative pentru mamele auto-dependente, ce conține sfaturi, informații, tehnici și idei utile.

Educă adolescentele să devină mame

Mai concret, le învață pe femei și în special pe adolescente ce înseamnă să fie mame și apoi lucrează cu ele ca să dobândească abilitățile necesare pentru a-și crește copiii.

„Multe femei se trezesc în această postură de a fi mamă. Sunt și femei care forțează nota și devin mame ca să își țină partenerul lângă ele. Este însă doar o ambiție de-a lor, care nu are nicio legătură cu dorința de a fi mamă. Lucrez cu femei care nu pot avea copii, dar care pot fi mame pentru copiii orfani sau pentru cei din centre unde sunt copii abandonați”, explică Snejana.

Metodele și sfaturile din proiectul de parenting „Viața de m.a.m.a.” au fost structurate de coordonatoarea centrului într-o carte care a fost lansată recent și care se adresează în special adolescentelor care au copii. Ideea de a scrie o carte i-a venit când era profesoară de limba germană la școala nr. 17 din Galați, în urma unei discuții cu o elevă însărcinată care la acel moment era în pragul sinuciderii.

„Este o teamă pe care o femeie o simte când este însărcinată, chiar dacă își dorește acel copil. Nu este ceva ce știi sau poți învăța dinainte”, ține să precizeze Snejana. Cartea le este utilă în egală măsură și bărbaților pentru a înțelege stările prin care trece o femeie în timpul sarcinii și după ce naște.

„Adolescenții nu comunică cu părinții, cu mamele în special, și tocmai de aceea avem atât de multe cazuri de copii care nasc copii. Ei nu au o bază educațională formată și atunci iau decizii pripite sau acționează din impuls. Fetele rămân însărcinate și abia atunci se întreabă ce e de făcut”, remarcă coordonatoarea centrului „Ariel”.

Vina o poartă în egală măsură și părinții, pentru că nu se implică suficient de mult în viața propriilor copii și nu comunică constant cu ei. În cadrul centrului sunt organizate constant cercuri educaționale cu adolescente care au copii și femei însărcinate fără prea multă școală pentru a le oferi informațiile de care au nevoie în raport cu situația familială și financiară în care se găsesc.

Lecția de caligrafie

La centrul „Ariel”, doritorii pot participa și la un curs de caligrafie, unde este invitat un caligraf profesionist, maestru din București. Cursul este destinat persoanelor peste 18 ani care iubesc și vor să deprindă scrisul de mână elegant. Este dovedit științific că scrisul de mână dezvoltă mintea și îi ajută pe cei care îl practică să gândească clar și logic.

„Copiii noștri au ajuns ca niște roboței care transmit informații într-un calculator, iar când îi scoți din lumea lor, nu știu să răspundă și sunt deconectați de la realitate. Scrisul caligrafic presupune un efort de concentrare și răbdare și îți formează aceste abilități”, spune Snejana.

Sunt persoane care au venit la curs și au reușit să își descopere calități pe care nu credeau că le au, dar au fost și cursanți care nu au reușit să scrie caligrafic nici măcar o tușă pentru că a fost mult mai greu decât și-au închipuit.

Cei care rezistă impulsului inițial de a pleca descoperă că scrisul caligrafic este, de fapt, o terapie, iar printre cursanți se numără acum pictori, profesori de limba română, manageri, notari și avocați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *