România a devenit, pentru mai bine de 90.000 de asiatici, o a doua casă, iar aceștia nu doar că și-au început o viață nouă aici, dar și-au adus și familiile. Peste 5.000 de copii asiatici învață în școlile din România, iar mulți dintre ei reușesc să se adapteze rapid la noua lor viață, mai ales datorită unui sistem educațional accesibil și prietenos.
Phursang Lama, bucătar chef la unul dintre cele mai mari hoteluri din capitală, a venit în România acum 8 ani. Inițial, a venit singur, dar, din dragoste pentru țară, și-a adus familia. El explică: „Pentru educația fetelor mele, vreau să stau aici cel puțin până la absolvirea lor, pentru că studiază aici, au crescut aici. Fiica mea cea mică s-a născut chiar aici.”
Soția sa, Laxmi Lama, adaugă: „Fiica mea cea mare avea doar doi ani și jumătate când am venit în România. Mai târziu, fiica mea cea mică s-a născut aici. Trebuie să am grijă de ele, pentru că soțul este la muncă tot timpul.”
Un exemplu de succes al integrării este Yangchhen, o fetiță de 8 ani care învață la școala românească și este campioană națională la taekwondo. Deși s-a mutat în România când avea doar 3 ani, Yangchhen vorbește fluent 3 limbi și se simte deja acasă. „Este un pic greu, dar mi-a plăcut să învăț și să concurez”, spune ea despre sportul care i-a adus multe premii.
Copiii care se mută în România beneficiază de integrarea rapidă în sistemul educațional românesc, iar pentru a se adapta mai ușor, participă la cursuri suplimentare de limba română. În prezent, mai mult de 5.600 de copii din familii asiatice învață în școlile din România.
Un alt exemplu de succes este Goma Thapa, care locuiește în România de 13 ani și a reușit să deschidă un restaurant cu specific nepalez. „În restaurantul meu, 50% dintre clienți sunt români. Familia mea este în Nepal, iar eu, nepotul meu și verișorul meu suntem aici, lucrăm împreună”, povestește Goma. În ciuda distanței față de familia extinsă din Nepal, el a reușit să creeze o afacere prosperă, iar restaurantele sale sunt un loc de întâlnire între culturi diferite.
Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, în România trăiesc peste 93.000 de lucrători asiatici, care lucrează în diverse domenii precum restaurante, șantiere de construcții sau ca livratori. Integrându-se rapid în economia și viața cotidiană a țării, aceștia contribuie la diversitatea culturală și socială a României.