Un raport realizat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că importurile de armament american în țările europene din NATO au crescut cu 155% în perioada 2020-2024, comparativ cu intervalul 2015-2019. Această creștere este în mare parte o reacție la invazia Ucrainei din 2022.
În perioada anterioară, aproximativ 52% din echipamentele militare achiziționate de statele europene din NATO proveneau din SUA, iar acum acest procent a ajuns la 64%. Alte state importante care furnizează armament sunt Franța, Coreea de Sud, Germania și Israel.
Pieter Wezeman, cercetător principal la SIPRI, subliniază că, deși Europa încearcă să își dezvolte propria industrie de apărare, legăturile transatlantice pentru aprovizionarea cu arme sunt adânc înrădăcinate. Importurile din SUA au crescut semnificativ, iar țările europene din NATO dețin în continuare aproape 500 de avioane de luptă și alte echipamente militare deja comandate din Statele Unite.
În aceiași perioadă, Ucraina a devenit cel mai mare importator de arme din lume, majoritatea provenind din SUA, Germania și Polonia. După Ucraina, cele mai mari importuri au fost făcute de India, Qatar, Arabia Saudită și Pakistan, iar cei mai mari exportatori de arme au fost SUA, Franța, Rusia, China și Germania.
Acest raport vine într-un moment în care țările europene își planifică reînarmarea, în condițiile în care Statele Unite au subliniat de mai multe ori că Europa nu poate conta pe prezența trupelor americane pe termen lung.